Борусия Дортмунд победи Спортинг Лисабон с 1:0 в мач от група "F" на Шампионската лига, игран на стадион "сигнал Идуна Парк". Така рурци се класираха за осминафиналите на турнира.

Германският вицешампион откри резултата в 12-ата минута чрез Адриан Рамос и успяваше да контролира играта. Десетина минути преди паузата Кристиан Пулишич разтресе гредата, а голям пропуск за португалците направи Желсон Мартинс.

През второто полувреме и двата отбора свалиха качеството в играта си и не успяваха да стигнат до чисти голови положения. Лидерът в групата Дортмунд събра 10 точки, докато Спортинг е трети с три точки.


Момчетата на Томас Тухел започнаха по-дейно и още в четвъртата минута Коатес спъна Кристиан Пулишич в наказателното поле, закачайки неговия опорен крак. Съдията Маккели са замисли какво да отсъди, но взе грешно решение и даде знак играта да продължи.

В 12-ата минута "жълто-черните" откриха резултата при първата добра възможност в двубоя. Матиас Гинтер получи отдясно след много добро разиграване и центрира малко зад границата на малкия пеналт. Адриан Рамос успя да засече с глава и прати кълбото в горния десен ъгъл, запълвайки по чудесен начин "дупката" от отсъствието на извадения от състава Пиер-Емерик Обамеянг.

Иберийците също поглеждаха в предни позиции и имаха прилични атаки, но дефанзивният вал на германския клуб се справяше със задружни усилия. В 27-ата минута отбраната на Борсия се пропука и Желсон Мартинс остана сам срещу Роман Бюрки, но вратарят скъси ъгъла и спаси сигурно попадение!

Не след дълго Желсон отново беше намерен в наказателното поле с центриране отляво. Той си спря добре и стреля по диагонала, но Марк Бартра се хвърли смело с акробатичен шпагат и блокира удара.

Десетина минути преди почивката Дортмунд можеше да удвои аванса си след много бърза контраатака. Пулишич игра на двойно подаване с Марио Гьотце, получи топката на добра позиция и стреля от движение, но право в напречната греда!

Гонсало Кастро и Матиас Гинтер бяха отказани от вратаря Руи Патрисио, Осман Дембеле шутира над целта. Точно секунди преди края на първата част Рафаел Герейро игра на двойно с Рамос и прати топката в мрежата, но от нейната външна страна.

В началото на второто полувреме Спортинг застраши вратата на домакините чрез Желсон Мартинс, който стреля в долния ляв ъгъл. Бюрки се намеси, макар и не по най-добрия начин, а после Гинтер затвори ъгъла за добавка. Последва шут на Сезар, но покрай гредата.

И двата отбора получиха по една добра възможност за стрелба, но преките свободни удари не бяха метериализирани от Рафаел Герейро и неговия сънародник Адриен Силва.

Четвърт час преди края на редовното време и Андре Шюрле шутира от пряк свободен удар, като опитът на световния шампион беше доста по-качествен, но Патрисио изби. На отсрещната врата Брайън Руис стреля опасно с глава, но на метър над напречната греда.

В 93-ата минута Желсон Мартинс стреля от малък ъгъл по диагонала, но Роман Бюрки успя да улови.


Борусия Дортмунд  - Спортинг Лисабон 1:0

1:0 Адриан Рамос - 12'

 

Борусия Дортмунд: Бюрки, Бартра, Сократис, Гинтер, Герейро, Вайгъл, Кастро (Пишчек - 69'), Пулишич, Гьотце (Роде - 69'), Дембеле (Шюрле - 46'), Рамос

Спортинг Лисабон: Патрисио, Семедо, Коатес, Зеегелаар, Оливейра, Сезар (Силва - 58'), Карвальо, Желсон, Руис (Маркович - 78'), Скелото, Кастайньос (Дост - 46')