Сензацията Монако подчини Борусия Дортмунд с 3:2 като гост в първи четвъртфинален сблъсък на Шампионската лига, игран на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Тимът от Княжеството пропусна дузпа чрез Фабиньо, но малко след това откри резултата след огромен съдийски подарък от неадекватния Даниеле Орсато. Италианският арбитър и неговите помощници не забелязаха очевидната засада на Килиан Мбапе при паса към него и зачетоха нередовното попадение.

Липсата на късмет продължи да преследва "жълто-черните", защото десетина минути преди края на първата част отсъствалия през по-голямата част от сезона заради травми Свен Бендер си вкара нещастен автогол.

Момчетата на Томас Тухел се върнаха в мача десетина минути след почивката, когато Осман Дембеле вкара на празна врата. В 79-ата минута Мбапе реализира трети гол за гостите след груба грешка на Пишчек, а пет минути след това Кагава вкара нов гол за рурци и съхрани надеждите им за чудо. Реваншът е идната седмица на френска земя.


Отложената за днес среща заради вчерашния атентат започна сравнително спокойно и в действията на двата отбора личеше огромен взаимен респект, навярно базиран върху вчерашните им актове на взаимна солидарност. 

На светлинното табло на стадиона домакините благодариха специално на своя опонент и на неговите фенове, които подкрепиха Борусия снощи, заставайки на страната на германския шампион в борбата с насилието.

Галерия

Бяха изминали десетина минути игра, когато приятелското спокойствие беше нарушено и феновете станаха свидетели на първата добра възможност. Лукаш Пишчек пусна в коридор за Пиер-Емерик Обамеянг, който се освободи, но шутира над напречната греда.

Четвърт час след началото на срещата Сократис изпусна Мбапе, хвана го с две ръце за гърдите и падането на младия французин беше повод за рефера да посочи бялата точка. Фабиньо застана зад топката, но шутира покрай лявата греда по земя!

В 19-ата минута обаче прошка за домакините нямаше. Бернардо Силва беше ескортиран от своята половина в тази на германския тим, подаде за Лемар вляво и той центрира към Килиан Мбапе. Топката се удари в тялото на младока и влетя в мрежата, макар от положение на видима засада, която беше видяна от всички, освен от съдийската бригада.

Борусия имаше нужда от десетина минути, за да се окопити и в крайна сметка Шинджи Кагава профука златна възможност след подаване на Матиас Гинтер.

Грубата грешка на японеца веднага беше наказана, защото малко след това Свен Бендер си заби автогол, опитвайки се да изчисти центриране на Раги отляво.

В началото на второто полувреме Осман Дембеле шутира неточно от пряк свободен удар, но десетина минути след това намали резултата. Обамеянг отигра ефектно с пета за Шинджи Кагава, който подаде на Дембеле и младият французин вкара на празна врата.

Един час след началото на двубоя Рафаел Герейро открадна топката и се опита да намери свой съотборник с прострелно центриране в малкото наказателно поле, но кълбото профуча в аут.

Съдийските изцепки продължиха и през втората част, като този път Орсато тръгна на "компенсаторки". Той маркира нарушение на Сократис, но пощади гръцкия бранител и не му показа задължителен втори жълт картон. 

Секунди след това пред Радамел Фалкао се откри първата добра възможност за гостите след почивката. Нападателят финтира Бюрки и стреля с левия крак, но прати кълбото в трибуните.

В 79-ата минута устремът на домакините беше прекършен от нова грешка в тяхната защита. Пишчек се опита да подаде за Сократис, но пусна топката право в краката на Килиан Мбапе, който остана сам срещу Бюрки и го разстреля.

Само пет минути след това Нури Шахин намери Шинджи Кагава, който се реабилитира за пропуска си от първата част. Японецът направи хитър финт и реализира по земя с левия крак отблизо.

Пиер-Емерик Обамеянг отправи удар с глава в 91-ата минута, но насочи топката над напречната греда. При тази ситуация габонецът беше задържан от Глик в пеналта, но реферът подмина ситуацията.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/98Rq4dsZD8A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Борусия Дортмунд - Монако 2:3

0:1 Килиан Мбапе - 19'
0:2 Свен Бендер - 35'
1:2 Осман Дембеле - 57'
1:3 Килиан Мбапе - 79'
2:3 Шинджи Кагава - 84'

 

Пропусната дузпа: Фабиньо (Монако) - 17'

 

Борусия Дортмунд: Бюрки, Бендер (Шахин - 46'), Гинтер, Сократис, Пишчек, Герейро, Вайгъл, Шмелцер (Пулишич - 46'), Кагава, Дембеле, Обамеянг

Монако: Шубашич, Глик, Туре, Джемерсон, Раги, Фабиньо, Моутиньо, Силва (Дирар - 66'), Лемар, Мбапе, Фалкао (Жермен - 85')