Финалистът от миналия сезон Борусия Дортмунд с класира за финала в турнира за Купата на Германия, детронирайки изненадващо носителя на трофея Байерн Мюнхен с 3:2 на неговия стадион "Алианц Арена".

"Жълто-черните" направиха по-силен старт и откриха резултата чрез Марко Ройс, който направи добавка на празна врата след удара в гредата на Рафаел Герейро и грешката на Хави Мартинес.

Испанецът се реваншира и малко след това изравни резултата с глава, за да нацели и гредата при идентично изпълнение в наказателното поле. Преди почивката Матс Хумелс наказа бившия си отбор и баварците осъществиха пълен обрат.

В средата на втората част Робен уцели гредата отблизо и малко след това Пиер-Емерик Обамеянг изравни след прекрасно центриране на Осман Дембеле. Точно пет минути след това рурци сътвориха пълен обрат, като този път самият Дембеле се разписа с помощта на напречната греда.

Борусия Дортмунд става първият отбор в историята, който се класира във финала за Купата на Германия 4 поредни сезона. Преди две години Борусия също елиминира Байерн насред Мюнхен в полуфиналната фаза, но след изпълнение на дузпи. Двата клуба се срещнаха за шести пореден сезон в турнира и вече имат по три успеха един срещу друг.


Гостите създадоха първата чиста голова ситуация още в четвъртата минута. Гонсало Кастро подаде вляво за Рафаел Герейро, който сервира топката на крака на Пиер-Емерик Обамеянг, но габонецът не засече по най-добрия начин и изобщо не уцели вратата отблизо.

Баварците имаха нужда от малко повече време, за да настроят играта си и преди изтичането на четвърт час игра стигнаха до първи опасен удар. Франк Рибери финтира и шутира с левия крак, но Роман Бюрки боксира, а след това топката се удари в ръката на Юлиан Вайгъл. Реферът Мануел Грефе обаче прецени, че не трябва да посочва бялата точка и даде знак играта да продължи.

В 19-ата минута Борусия Дортмунд откри резултата след много груба грешка на Хави Мартинес. Испанецът се опита да върне към вратаря Свен Улрайх, но намери Рафаел Герейро. Европейският шампион стреля в долния десен ъгъл и стражът се намеси, след което топката се отби в страничната греда. Точно пред голлинията Марко Ройс се оказа най-съобразителен и добута кълбото в мрежата.

Преди изтичането на половин час игра Хави Мартинес се реваншира за грешката си и изравни резултата. Испанецът се оказа най-находчив при изпълнение на корнер и постреля Бюрки отблизо с глава.

Герейро стреля опасно от фаул, но над напречната греда, след което носителят на трофея отговори с много добра акция, но излезлият на позиция за стрелба Левандовски беше блокиран в последния момент. Последва снаряд на Видал с левачката, но чилиецът спечели само корнер.

В 38-ата минута Мартинес можеше да вкара още един гол с глава при изпълнение на корнер, но този път испанецът нацели страничната греда, след като надскочи Свен Бендер!

Малко по-късно обратът вече стана факт благодарение на другия централен бранител на баварците Матс Хумелс. Той получи подаване от Рибери в наказателното поле и намери долния ляв ъгъл от движение, за да накаже бившия си отбор.

В добавеното време на първото полувреме Роберт Левандовски излезе сам срещу Бюрки и имаше време да си избере ъгъл, но би право в тялото на вратаря, пропускайки чиста голова възможност.

В началото на второто полувреме и двата отбора редуваха бързи атаки, но не стигаха до голови положения. Обамеянг беше блокиран при удар от въздуха, а после Робен подаде топката в ръцете на Бюрки при опит да копне покрай него.

В средата на второто полувреме груба грешка на Бюрки можеше да ликвидира интригата. Тиаго открадна топката и я подаде на Левандовски, който намери Робен отдясно. Холандецът шутира мощно, но Бендер закачи кълбото, което се отклони в гредата и опасността отмина.

Двайсетина мнути преди края на редвоното време Борусия изравни от нищото! Осман Дембеле получи в наказателното поле и центрира към далечната греда, където Обамеянг вкара на празна врата с глава.

Байерн се опита да отговори с удари на Рибери и Робен, но първо Бюрки се намеси добре, а после холандецът стреля неточно.

Четвърт час преди края на редовното време Дортмунд сътвори пълен обрат! Осман Дембеле отново прикова погледите върху себе си, но този път с изключително красиво попадение. Той получи пас от Ройс е вкара с левия крак, като топката облиза напречната греда.

В 82-ата минута Робен беше много близо до попадението, но фалцовият му изстрел профуча покрай левия страничен стълб. Три минути след това отново холандецът излезе на добра позицияа, но Бюрки спаси. В добавеното време домакините опитаха хаотичен натиск, който не даде резултат.

 

Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд 2:3

0:1 Марко Ройс - 19'
1:1 Хави Мартинес - 28'
2:1 Матс Хумелс - 41'
2:2 Пиер-Емерик Обамеянг - 69'
2:3 Осман Дембеле - 74'

 

Байерн Мюнхен: Улрайх, Хумелс (Боатенг - 62'), Мартинес, Алаба, Лам, Алонсо (Мюлер - 79'), Видал, Тиаго, Рибери (Коста - 86'), Робен, Левандовски

Борусия Дортмунд: Бюрки, Сократис, Бендер, Шмелцер, Пишчек (Пулишич - 80'), Кастро (Дурм - 46'), Вайгъл, Герейро, Дембеле, Ройс (Гинтер - 91), Обамеянг