Борусия Дортмунд уволни треньора си Томас Тухел само два дни след спечелването на купата на Германия. Новината излезе първо в най-тиражния европейски вестник "Билд", а след това беше потвърдена и от клуба.

Според изданието срещата между специалиста, неговия агент и ръководството на клуба се е състояла в хотел „L'Arrivée“ - същият, от който е тръгнал автобусът на отбора за мача с Монако малко преди атентата, при който беше ранен Марк Бартра. Самата среща е продължила точно 21 минути.

Решението за раздялата с наставника е взето в 13.29 часа българско време, се казва още в материала. Тухел остава в историята на Борусия Дортмунд като най-успешния треньор по отношение на спечелените точки - средно по 2.09 на мач.

Под негово ръководство отборът остана непобеден на стадион "Сигнал Идуна Парк" в Бундеслигата - в продължение на цели 2 години, или 34 домакински мача. За клуба спечелената купа на Германия в събота е първият значим трофей за последните 5 години.

Тухел имаше договор за още един сезон, но изпълнителният директор Ханс-Йоахим Вацке го прекрати заради голямото напрежение между двамата и размяна на "любезности" в медиите. Босът ще компенсира доскорошния си подчинен с 2 900 000 евро.

Според запознати проблемите между двамата са започнали миналото лято, когато Вацке е обещал на треньора, че клубът ще продаде само един основен играч. Седмици след това обаче от стадион "Сигнал Идуна Парк" си тръгнаха трима топ-играчи - капитанът Матс Хумелс, Илкай Гюндоган и Хенрих Мхитарян.

През април Тухел индиректно обвини Вацке за провеждане на мача с Монако едва 24 часа след бомбения атентат срещу автобуса на отбора. Напрежението между двамата разцепи съблекалнята на две - някои от играчите застанаха зад треньора, други подкрепиха боса.

Един от последните е капитанът Марсел Шмелцер, който публично нападна Тухел заради решението му да остави Нури Шахин извън групата за финала за купата на Германия.

Централният защитник Сократис пък беше един от първите, който смело зае страната на наставника и заяви, че играчите не са животни, за да играят толкова скоро след експлозията.

Интересното е, че за двата си сезона начело на Борусия Тухел постигна изключителни неща:
- 62% спечелени мачове (42 от 68) в Бундеслигата - клубен рекорд!
- 38 поредни домакински мача без загуба в Бундеслигата - клубен рекорд!
- 2.09 точки на мач средно в Бундеслигата - клубен рекорд!
- Купа на Германия, дошла след две поредни класирания във финала. Така за четвърти пореден път Борусия игра за трофея - абсолютен рекорд в германския футбол!

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FBVB%2Fposts%2F1881705935174711%3A0&width=500" width="500" height="550" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>