Борусия Дортмунд отново преби Хамбургер, този път с 3:0 като гост в среща от петия кръг на германската Бундеслига, играна на стадион "Фолкспаркщадион".

Интересното е, че това е четвърта поредна победа на "жълто-черните" над този съперник, при обща голова разлика 14:2. Преди това северняците имаха пет победи и само една загуба в седем мача с Борусия.

Шинджи Кагава откри резултата тази вечер в средата на първото полувреме, а към средата на втората част голмайсторът на Бундеслигата за миналия сезон Пиер-Емерик Обамеянг вкара дежурния си гол.

Той обаче направи невероятен пропуск по-късно, но малко след това Кристиан Пулишич ликвидира интригата с трето попадение за своите. Така Борусия събра 13 точки и се върна на върха, като впечатляващото е, че тимът още няма допуснат гол.

Стартиралият с две победи този сезон Хамбургер вече е в серия от три поредни поражения и се свлече до 11-о място в класирането с актив от шест пункта.


Двата отбора си размениха по една опасна атака още в самото начало, след което Кристиан Пулишич отправи и първия удар. Младият американец обаче прати кълбото покрай левия страничен стълб от удобна ситуация.

Беше изминал четвърт час игра, когато Андрий Ярмоленко нахлу отдясно и центрира за Пиер-Емерик Обамеянг, но топката облиза десния страничен стълб след неговия удар с глава. Хамбургер отвърна с далечен шут на Уолъс, но Бюрки не беше затруднен. После Пишчек пробва късмета си, но вратарят на домакините се намеси. 

В средата на първото полувреме Борусия откри резултата с голяма доза късмет. Йомер Топрак стреля с глава при центриране в наказателното поле, но уцели съотборника си Шинджи Кагава. Японецът обаче беше оставен непокрит и реагира мигновено, намирайки мрежата отблизо за своя първи гол през сезона.

Половин час след началния съдийски сигнал и северняците показаха зъби, контраатакувайки опасно по лявото крило. Андре Хаан засече с глава хубавото центриране към него, но Роман Бюрки спаси. Рурци веднага се втурнаха в атака, но Матения отказа Пулишич и Ярмоленко. Последва нов удар на Ярмоленко, но над напречната греда. 

Осем минути след почивката Хамбургер сътвори първото опасно положение за втората част. Маврай беше изпуснат от защитата на Борусия, но прати кълбото във външната част на мрежата.

Точно когато изглеждаше, че гостите са твърде пасивни, те успяха да нанесат втори удар в средата на второто полувреме. Андрий Ярмоленко беше изведен отляво и отправи нещо средно между удар и центриране, но на далечната греда дебнеше Пиер-Емерик Обамеянг. Габонецът вкара топката на празна врата, за да постигне деветия си гол в девет мача срещу този противник.

Хамбургер не се отчая и на два пъти се опита да се върне в мача, но Хаан първо би горе, а след това опъна мрежата, но от нейната външна страна. Рурци успяваха хитро да забавят темпото на моменти, за да намалят ентусиазма на своя опонент.

Четвърт час преди края на редовното време Обамеянг направи пропуска на мача, след като беше изведен от Нури Шахин. Голмйсторът на Бундеслигата за миналия сезон остана сам срещу стража на противника, но не успя да уцели вратата!

Малко след това обаче Кристиан Пулишич ликвидира интригата, поправяйки грешката на опитния си съотборник. Влезлият като резерва Махмуд Дахуд подаде на американеца, който навлезе в наказателното поле и реализира по диагонала. До края не се случи нищо интересно и момчетата на Петер Бос изковаха нов ценен успех.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/BPIgH3AsAUo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9G_J6kUYEXA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Хамбургер - Борусия Дортмунд 0:3

0:1 Шинджи Кагава - 24'
0:2 Пиер-Емерик Обамеянг - 63'
0:3 Кристиан Пулишич - 79'

 

Хамбургер: Матения, Маврай, Кириакос, Дикмайер, Сакаи (Сантош - 48'), Юнг, Уолъс, Салихович (Валдшмидт - 70'), Холтби, Хаан, Ууд (Яничич - 84')

Борусия Дортмунд: Бюрки, Сократис, Топрак, Загаду (Ларсен - 84'), Пишчек, Шахин, Кастро, Кагава (Дахуд - 66'), Пулишич, Ярмоленко (Филип - 67'), Обамеянг