Борусия Дортмунд унищожи Борусия Мьонхенгадбах с 6:1 в двубой от шестия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Лидерът в таблицата изигра страхотно първо полувреме, в което напълно надигра своя противник, владеейки топката в 75% от времето и отправяйки 12:4 удара. Над всички беше новата покупка Максимилиан Филип, който изригна с два гола и асистенция в рамките на петнайсетина минути.

Голмайсторът на първенството за миналия сезон Пиер-Емерик Обамеянг пък подаде за първото попадение на своя съотборник и реализира малко преди почивката. Габонецът се разписа за втори път малко след паузата, като секунди по-рано уцели третата си греда в мача.

В средата на второто полувреме Обамеянг оформи първия си хеттрик за сезона, но при една от следващите си атаки Гладбах стигна до почетен гол чрез Ларс Щиндъл. Юлиан Вайгъл сложи точка на спора десетина минути преди края на редовното време с първия си гол в Бундеслигата.

Така Борусия Дортмунд се бетонира на върха с актив от 16 точки и голова разлика +18, докато Борусия Мьонхенгладбах е девети с осем пункта.


"Адашите" в германския елит започнаха мача на високи обороти, но не успяваха да стигнат до интересни положения. Домакините очаквано пресираха дълбоко и играта се водеше основно в половината на техния опонент.

Точно преди да изминат десет минути игра "жълто-черните" сбъркаха около центъра на терена и техният противник контраатакува. Торган Азар беше изведен отдясно и спринтира, но силният му шут леко по диагонала не затрудни Роман Бюрки.

Последва удар на Сократис, париран от вратаря, а след това шут на Пулишич беше блокиран и Зипел успя да отклони кълбото. Стражът на "жребчетата" обаче обра овациите малко по-късно, когато спаси удар отблизо на Обамеянг, получил чудесно подаване с глава от Марио Гьотце. Габонецът получи още една добра възможност и този път се справи малко по-добре отляво, но пък уцели левия страничен стълб. 

В 28-ата минута Обамеянг се реваншира, записвайки асистенция за Максимилиан Филип. Юлиан Вайгъл пусна на пръв поглед бърза топка за Пиер-Емерик, но той я догони и центрира почти от аутлинията. Филип стреля майсторски от движение пред границата на малкия пеналт и матира вратаря на гостите.

Десет минути след това купеният от Фрайбург за заместник на контузия Марко Ройс Филип започна да оправдава инвестицията. Той получи от Толян в наказателното поле и този път завърши прекрасно с удар от движение с левия крак.

При една от редките акции на гостите Ларс Щиндъл би право в ръцете на вратаря от изгодна позиция. Дортмунд отново се втурна напред и Обамеянг би с глава, но право в десния страничен стълб! Секунди след това "жребчетата" контраатакуваха и Азар стреля два пъти, но първо в обсега на Бюрки, а след това над напречната греда.

В последната минута на първата част обаче нямаше прошка и Обамеянг заслужено се разписа. Филип получи от Сократис в наказателното поле, не се полакоми и пусна назад към габонеца. Голмайсторът на Бундеслигата за миналия сезон стреля прецизно и прати топката в долния ляв ъгъл.

Четири минути след подновяването на играта Дортмунд вкара четвърти гол. Марио Гьотце центрира от фаул и Обамеянг нанесе удар с глава. Топката се отби в страничната греда, но се озова отново у нападателя и той вкара в опразнената врата. Гладбах се опита да отговори чрез Закария, но той шутира високо, а след това Торган Азар отново би в тялото на вратаря.

В средата на второто полувреме Обамеянг постигна първия си хеттрик за сезона. Той получи от Махмуд Дахуд, финтира вратаря и от много малък ъгъл успя да прати топката в далечния ъгъл, точно над плонжиралия бивш съотборник  Матиас Гинтер.

В 66-ата минута "жребчетата" все пак стигнаха до заслужено попадение с оглед своята настоятелност. Торган Азар проби в наказателното поле отдясно и подаде за Ларс Щиндъл, който се разписа с техничен удар по земя. Това беше и първото попадение във вратата на Борусия Дортмунд този сезон в Бундеслигата.

Дортмунд си върна аванса в резултата в 79-ата минута, когато дойде ред и на Юлиан Вайгъл да запише името си сред голмайсторите. Завърналият се от тежка контузия в глезена полузащитник стреля от дистанция и прати топката в горния десен ъгъл!

<iframe frameborder="0" width="480" height="270" src="//www.dailymotion.com/embed/video/x61qz0i" allowfullscreen></iframe><br /><a href="http://www.dailymotion.com/video/x61qz0i" target="_blank">1-0 Maximilian Philipp Goal Germany  Bundesliga...</a> <i>by <a href="http://www.dailymotion.com/footballvideostv1" target="_blank">footballvideostv1</a></i>

<iframe frameborder="0" width="480" height="270" src="//www.dailymotion.com/embed/video/x61r2en" allowfullscreen></iframe><br /><a href="http://www.dailymotion.com/video/x61r2en" target="_blank">Dortmund 2 - 0 B. Monchengladbach 23/09/2017...</a> <i>by <a href="http://www.dailymotion.com/doreencliett" target="_blank">doreencliett</a></i>


SupeR Goal P.Aubameyang 3  - 0 DORTMUND M... by Nishi-4


Pierre-Emerick Aubameyang Goal HD - Borussia... by fififilive


Pierre-Emerick Aubameyang Goal HD - Borussia... by fififilive


Super Goal J.Weigl 6 - 1 DORTMUND 6 - 1 M... by MixxiTV1


Борусия Дортмунд - Борусия Мьонхенгадбах 6:1

1:0 Максимилиан Филип - 28'  (асистенция на Обамеянг)
2:0 Максимилиан Филип - 38'
3:0 Пиер-Емерик Обамеянг - 45'  (асистенция на Филип)
4:0 Пиер-Емерик Обамеянг - 49'  
5:0 Пиер-Емерик Обамеянг - 62'
5:1 Ларс Щиндъл - 66'
6:1 Юлиан Вайгъл - 79'


Борусия Дортмунд: Бюрки, Топрак, Сократис (Бартра - 83'), Толян, Пишчек (Загаду - 70'), Вайгъл, Дахуд, Гьотце, Пулишич (Кагава - 64'), Филип, Обамеянг 

Борусия Мьонхенгадбах: Зипел, Гинтер, Вестергаард, Елведи, Вендт, Крамер (Хофман - 75'), Закария, Азар, Джонсън (Херман - 72'), Щиндъл, Рафаел (Кюсанс - 61')