Европейският първенец Реал Мадрид победи Борусия Дортмунд с 3:1 като гост в среща от група "H" на Шампионската лига, играна на "Сигнал Идуна Парк". Така испанците печелят за първи път на този стадион в седмия си опит.

Европейският шампион изигра много силно първо полувреме и категорично надигра лидера в Бундеслигата, а Гарет Бейл реализира разкошно попадение от воле. На два пъти обаче "белия балет" получи рамо от рефера Бьорн Кайперс, който не маркира игра с ръка в наказателното поле на Гарет Бейл и Даниел Карвахал.

Още в началото на второто полувреме Кристиано Роналдо се възползва от подаването на Бейл и удвои аванса на своите, но пет минути по-късно Пиер-Емерик Обамеянг върна интригата в мача. Борусия заигра много по-агресивно и създаде доста повече положения, но не успя да изравни и в 79-ата минута Роналдо вкара втория си гол в мача от положение на тънка засада.

Момчетата на Зинедин Зидан са с пълен актив от шест точки на върха, докато Борусия Дортмунд е без спечелена точка и заема трето място по голова разлика.


Лидерът в Бундеслигата се хвърли смело в предни позиции още от самото начало и бекът Толян центрира отляво към малкото наказателно поле, но лекото му забавяне при решението даде възможност на Серхио Рамос да се пласира добре и да изчисти.

Преди да изминат десет минути игра Реал изпусна първото чисто голово положение. Каземиро изведе Даниел Карвахал, който спринтира отдясно, навлезе в наказателното поле и финтира Топрак, след което обаче от удобна позиция стреля право в обсега на Роман Бюрки!

Малко след това Реал направи втори огромен пропуск! Този път Кристиано Роналдо нахлу отдясно в наказателното поле и пусна за Гарет Бейл вляво, но Лукаш Пишчек се хвърли самопожертвователно и практически спаси сигурно попадение.

В 14-ата минута Борусия отвърна с бърза акция, при която беше посечен от рефера Бьорн Кайперс. Андрий Ярмоленко центрира отдясно към далечната греда, където Максимилиан Филип нанесе удар и Серхио Рамос игра с ръка в малкото наказателно поле, но холандският съдия отсъди само корнер.

Както и в мача с Тотнъм, Дортмунд получи гол малко след съдийска сеч, защото при следващата си сериозна атака гостите откриха резултата. Карвахал центрира в наказателното поле, където Гарет Бейл стреля от воле с левия крак и закова кълбото в горния десен ъгъл.

В средата на първото полувреме се стигна до още една игра с ръка в наказателното поле на мадридчани, но и тук реферът си глътна свирката - Толян центрира отляво и Карвахал спря кълбото с дясната си ръка, но пак не последва сигнал.

Чудесно подаване на Марио Гьотце към Обамеянг можеше да създаде по-сериозна опасност, но габонецът не си спря добре от удобна позиция и Карвахал изчисти. До края на първата част неточни удари отправиха Кристиано и Рамос с глава.

Още в началото на второто полувреме Ярмоленко свали с глава за връхлитащия в малкия пеналт Обамеянг, но Рафаел Варан успя да изчисти точно пред крка на габонеца.

Малко по-късно Реал удвои преднината си. Кроос пусна за Бейл по лявото крило и уелсецът веднага намери в пеналта Кристиано Роналдо, който вкара с шут от движение.

Само пет минути по-късно Борусия се върна в мача. Филип чукна към Гонсало Кастро, който центрира в наказателното поле и там Пиер-Емерик Обамеянг изпревари Серхио Рамос, за да изправи зрителите на крака.

Дортмунд вдигна оборотите и сътвори поредица от добри атаки. В средата на втората част Гьотце пусна за Обамеянг, който отклони от въздуха, но топката мина покрай лявата греда. На отсрещната врата Иско би мощно, но неточно, а четвърт час преди края на редовното време Бюрки спаси плътен негов удар в близкия ъгъл.

Десетина минути преди края на редовното време Лука Модрич изведе Криситано Роналдо зад гърба на защитата и португалецът разстреля Бюрки по диагонала, макар да останаха съмнения за тънка засада.

Малко преди края на редовното време влезлият като резерва Асенсио излезе сам срещу Бюрки, но си поведе дълго в последния момент и вратарят успя да избие с крак. В добавеното време пък Бюрки спаси удар на Серхио Рамос.

 

Борусия Дортмунд - Реал Мадрид 1:3

0:1 Гарет Бейл - 18'
0:2 Кристиано Роналдо - 49'
1:2 Пиер-Емерик Обамеянг - 54'
1:3 Кристиано Роналдо - 79'

 

Борусия Дортмунд: Бюрки, Топрак, Сократис, Пишчек, Толян (Дахуд - 60'), Шахин (Вайгъл - 60'), Кастро, Гьотце (Пулишич - 76'), Филип, Ярмоленко, Обамеянг

Реал Мадрид: Навас, Рамос, Варан, Карвахал, Начо, Каземиро, Кроос, Модрич (Себайос - 91'), Иско (Асенсио - 76'), Бейл (Васкес - 86'), Кристиано