Щутгарт победи Борусия Дортмунд с 2:1 в двубой от 12-ия кръг на Бундеслигата, игран на стадион "Мерцедес-Бенц Арена".

Футболистите на треньора Ханес Волф продължават да не познават вкуса на загубата пред свои фенове, след като вече имат 5 победи и 1 равен.

След този мач Борусия продължава да е на 3-ото място с актив от 20 точки, колкото има и 4-ият Шалке 04, който в неделя ще се изправи срещу Хамбургер ШФ. Щутгарт пък е на 11-о място с 16 пункта.  

Срещата започна доста динамично и за двата отбора, като още в 3-ата минута гостите можеха да открият резултата. Андре Шурле стреля точно до дясната греда от наказателното поле след великолепно подаване от страна на Андрий Ярмоленко.

Две минути по-късно Щутгарт поведе в резултата, благодарение на Чадрак Аколо. Футболистът опъна мрежата с късметлийски удар, който прати топката във вратата след неадекватна реакция от страна на вратаря Роман Бюрки.

В 8-ата минута Ярмоленко излезе очи в очи с вратаря и изстреля топката към десния ъгъл. Рон-Роберт Цийлер обаче внимаваше и направи прекрасно спасяване.

В следващите минути Борусия все по-често поглеждаше към вратата на Щутгарт. В 31-ата минута Джереми Толян отправи добър пас към Шинджи Кагава, извеждайки го в добра ситуация, но японецът не успя да се пребори с пазача си, за да стигне до топката.

Четири минути по-късно Марио Гьотце достигна до точен пас на границата на пеналтерията и отправи силен изстрел към вратата, но опитът му беше отразен от Цийлер.

В добавеното време на първата част Бенжамен Павар игра с ръка в наказателното поле и съдията Франк Виленборг не се поколеба да даде дузпа за Дортмунд. Андре Шурле се нагърби с отговортността, но пропусна от бялата точка. За негово щастие Максимилиан Филип се оказа на правилното място и изстреля отскочилата топка, попаднала в него след доброто спасяване на Цийлер - 1:1.

Щутгарт отново поведе в резултата само няколко минути след началото на второто полувреме. Йосип Брекало завърши красивия си индивидуален рейд с превъзходен удар от вътрешността на наказателното поле и направи резултата 2:1 в 51-ата минута.

След попадението гостите започнаха да правят всевъзможни опити да изравнят резултата. В 65-ата минута Ярмоленко тръгна на слалом между противниковите футболисти, но Тимо Баумгартл се справи добре и му отне топката.

Секунди по-късно Дан-Аксель Загаду се извиси над всички и нанесе удар с глава от наказателното поле. Той летеше добре към вратата, но беше блокиран от защитата на Щутгарт.

В 71-ата минута домакините организираха опасна контраатака, завършила с добро подаване на Такума Асано към Беркан Йозджан, който стреля атрактивно от около 11 метра от врата, но ударът му мина над напречната греда. 

В ответната атака Ярмоленко прати топката във вратата на Цийлер, но радостта му бе кратка, защото съдията наду свирката за игра с ръка на украинеца.

В 80-ата минута Такума Асано пропиля златен шанс, след като получи прецизно подаване на ръба на наказателното поле и шутира към вратата. За негово съжаление ударът му прелетя на сантиметри над вратата.

Пет минути преди края на двубоя Йосип Брекало получи добро подаване и стреля по трева от наказателното поле към средата на вратата. Бюрки обаче предвиди намеренията му и отрази удара с добра реакция.

Щутгарт - Борусия Дортмунд 2:1

Голмайстори: Чадрак Аколо (5), Максимилиан Филип (45+3), Йосип Брекало (51)

Щутгарт: Цийлер, Павар, Бадщубер, Баумгартл, Бек, Аскасибар, Гентнер, Инсуа, Аколо (Брекало 46'), Йозджан (Аого 85'), Гинчек (Асано 45')
Треньор: Ханес Волф

Борусия Дортмунд: Бюрки, Толян, Сократис (Загаду 46'), Бартра, Шмелцер, Кагава (Дауд 63'), Вайгл, Гьотце, Ярмоленко, Филип, Шурле (Гереро 83')
Треньор: Петер Бош

Щутгарт, стадион "Мерцедес-Бенц Арена"
Съдия: Франк Виленборг
Жълти картони: Баумгартл, Аого (Щутгарт)