Борусия Дортмунд спря пропадането си, побеждавайки Майнц с 2:0 като гост в мач от междинния 16-и кръг на германската Бундеслига, който се игра на стадион "Опел Арена".

"Жълто-черните" започнаха плахо в първия си мач под ръководството на новия треньор Петер Щьогер, но постепенно се окопитиха и към края на първата част вече бяха по-опасният отбор. 

През второто полувреме носителят на Купата на Германия показа доста по-добър футбол и десетина минути след паузата бранителят Сократис откри резултата, правейки добавка след удара в гредата на Топрак. Минута преди края Шинджи Кагава сложи точка на спора след подаване на Обамеянг.

Борусия Дортмунд сложи край на черната си серия от осем поредни шампионатни срещи без успех и се изкачи на четвърто място с актив от 25 точки. Майнц е точно над чертата с 16 пункта.


Домакините започнаха по-дейно и сред най-активните в техните редици беше Сердар, който уцели напречната греда при третия си опит за стрелба още в шестата минута. Интересното е, че полузащитникът на домакините се пробва и за четвърти път от удобна ситуация по-късно, но този път не уцели вратата.

"Жълто-черните" не изглеждаха толкова опасни в предни позиции както обикновено и определено залагаха на по-дефанзивна игра с новия си треньор Петер Щьогер. При една от редките им акции Пиер-Емерик Обамеянг шутира покрай целта.

Последва удар на Диало с глава, но той се оказа неточен. Последва скучен период и чак пет минути преди почивката Обамеянг излезе на добра позиция, но стреля покрай десния страничен стълб. Малко след това и Рафаел Герейро пробва късмета си с удар от дистанция, но стражът на домакините Центнер изби в корнер, от който не се стигна до нищо опасно.

В началото на второто полувреме Кристиан Пулишич завърши хубава атака на своите, но младият американец не успя да намери очертанията на вратата.

Десет минути след подновяването на играта Борусия откри резултата. Йомер Топрак нацели гредата след центриране на Шинджи Кагава, но веднага след това Сократис направи успешна добавка с мощен диагонален удар.

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/VVzCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Вестфалци се разиграха и малко след това Андрий Ярмоленко задържа, за да чукне много ефектно с петичка към набралия скорост Герейро, но шутът на португалеца се оказа слаб. Манйц отвърна с три опасни атаки, но Балогун, Максим и Диало не сполучиха.

Десетина минути преди изтичането на редовното време Борусия сътвори разкошна контраатака, завършена с непростим пропуск на Шинджи Кагава. Японецът чукна за Ярмоленко, който не се полакоми и му върна, но японецът стреля в обсега на вратаря от ситуация, в която беше длъжен да вкара!

След това Герейро завърши в облаците много добра атака на своите, след като имаше и няколко възможности да подава. Кагава забави акция на своите и в крайна сметка шутът на Дахуд се оказа смехотворен...

В 89-ата минута Кагава се реваншира и вкара гола на успокоението, който спря серията от 8 шампионатни мача без победа на рурци. Японецът получи от Обамеянг и този път вече намери опразнената врата.

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/XVzCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Майнц - Борусия Дортмунд 0:2
0:1 Сократис - 55'
0:2 Шинджи Кагава - 89'

 

Майнц: Центнер, Балогун, Гбамен (Хак - 46'), Диало, Донати (Максим - 64'), Сердар, Фрай, Латза, Брозински, Куаисон (Холтман - 76'), Берггрийн

Борусия Дортмунд: Бюрки, Топрак, Сократис, Шмелцер, Толян, Вайгъл, Герейро (Шахин - 90'), Кагава, Пулишич (Дахуд - 70'), Ярмоленко, Обамеянг