Голяма комедия се разиграва в Гърция покрай последните изцепки на Димитър Бербатов. След като напусна обиден мач на клубния си отбор ПАОК (Солун) и избяга от стадиона преди края, нашият май е взет за мезе от медиите.

В гръцката преса се появи информация, че желание да привлече българския нападател има индианският отбор от Перу „Леон де Уанако". Наследниците на инките искали наш Бербо да бъде вожд на отбора им! Не стана ясно дали медиите гъбаркат Митко или наистина има нещо такова.

Според изнесеното в гръцката преса 34-годишният Бербо е призован да отиде в земята на инките. От „Леон де Уануко", предпоследен в класирането на Перу, решили, че точно българинът им трябва, за да подобрят представянето си.

Отборът е от град Уануко, където Митко ще види доста зор да играе на почти 2000 метра надморска височина. Местните признават, че за чужденци е доста трудно да виреят при тях, но при добро желание се свиквало.

Градът е малък, със 70 000 жители, но навремето е бил голям център на инките. Там все още са запазени стари индиански обичаи въпреки политиката за осъвременяване на района. Например когато човек се разболее, му пускат кръв от засегнатото място и така вярват, че той бързо ще се изцери.

Шаманите се ползват с голяма почит в града и по-младите са длъжни да се вслушват в съветите им. В навечерието на всяка Нова година те правят пречистващи ритуали за късмет, молитви и заклинания, облечени в традиционни племенни одежди. Агитката на „Леон де Уануко" пък е сред най-пламенните в Перу. Химнът на феновете е стара бойна песен, която индианците пеели при традиционния си есенен лов на мечки.

Лъвовете от Уануко, както се превежда името на отбора, всъщност са скромен тим, без сериозни успехи в Перу. Евентуалното идването на Димитър Бербатов би се превърнало в истински празник за местните. Всъщност футболистът на ПАОК би бил вторият българин, играл в перуанското първенство. Преди повече от 20 години българин на име Пламен Петков се подвизаваше в отбора „Алианса" от столицата Лима.

Новината за интереса на екзотичните инки към Бербатов се разпространи в повечето медии в Гърция, но се прокрадна и слух, че южните ни съседи се гъбаркат с нашия. Те искали да му се присмеят, че чупи стойки, а в същото време не прави нищо съществено с екипа на ПАОК.

Материал на "Всеки ден"