Поредната трансферна сага за това къде ще играе през новия сезон Димитър Бербатов се вихри с пълна сила. Нападателят, който през януари ще навърши 36 години, все още е без отбор. Договорът му с ПАОК приключи и Митко кара дълга лятна ваканция, в която не мисли за футбол. По принцип българската звезда не обича да си дава много зор, когато се касае за трансфер в нов клуб. Обикновено Бербо изчаква до последно, за да може да избере най-примамливото предложение за себе си.

Треньорът на "Нюкясъл" Рафаел Бенитес продължава да иска настоятелно нападателя, съобщават английски източници. За варианта Митко да облече екипа на "свраките" се заговори още в началото на юли. Тогава обаче до реални преговори така и не се стигна. Сега темата за неговото привличане отново е актуална в клуба. "Нюкясъл" има за цел да се върне веднага във Висшата лига, след като през миналия сезон изпадна от елита.

Стартът в Чемпиъншип обаче не е особено добър. В първите пет кръга "свраките" записаха три победи и две поражения. В предни позиции тимът разчита единствено на голямата си звезда Айoсе Перес. Младежкият испански национал преподписа нов договор с клуба от ДСейнт Джеймс ПаркУ до 2021 година, но Перес се нуждае от партньор в атаката или поне равностоен заместник на резервната скамейка.

Поради това мениджърът Рафа Бенитес отново е провел разговор с шефовете на отбора. Той настоява за привличането на Бербатов, който е свободен агент. Финансовите изисквания на българина не са малки, но клубът може да си позволи да му даде 1 милион паунда годишна заплата. Желанието на самия Бербо и семейството му е да се завърнат в Англия, където се чувстват като у дома си. По всяка вероятност обаче Митко ще вземе окончателно решение в първите дни от септември. Затварянето на трансферния прозорец на 31 август не се касае за Бербатов, тъй като е без отбор и може да подпише по всяко време на годината.

Не е тайна, че интерес към родния нападател има и от страна на полския шампион "Легия" (Варшава). Не е изключено Митко да се изкуши и да приеме офертата на поляците, тъй като те ще играят в групите на Шампионската лига този сезон. Ако сделката стане факт, то българинът ще има възможност да се изправи срещу колоси като "Реал" (Мадрид) и "Борусия (Дортмунд).

Бербатов вече отхвърли едно предложение това лято. Той отказа на египетския гранд "Ал Ахли". Клубът беше воден от Мартин Йол, който отлично познава Митко от съвместния им престой в "Тотнъм" и "Фулъм". Ръководството на "Ал Ахли" бе предложило 400 000 долара възнаграждение на Бербатов плюс бонуси за четиримесечен договор до януари 2017 г. Бербатов обаче не обича да е много далеч и затова отказал. Именно това е и причината звездата засега да отклонява всякакви запитвания, идващи от Америка.

Иначе Бербо никога не е криел симпатиите си към отбора на "Нюкясъл", където легенда е неговият футболен идол Алън Шиърър. "Като малък харесвах много Марко ван Бастен и Алън Шиърър. Когато играех с топката, споменавах техните имена и дори си представях, че съм като тях", признава Бербатов. През 2009 година една от мечтите му се осъществи, като той се срещна очи в очи със своя идол. Бившият роден национал дори бе интервюиран лично от Шиърър в предаването "Футбол фокус" на Би Би Си.

"Бях от "Нюкясъл" най-вече заради теб. Преди това, когато ти стана шампион с "Блекбърн", аз бях фен именно на "Роувърс", откровен бе Митко тогава. Ръководството от "Нюкясъл" имаше много сериозен интерес към Бербатов още през 2010 година, когато той носеше екипа на "Манчестър Юнайтед". От "Олд Трафорд" обаче поискаха твърде висока трансферна сума за нападателя в размер на 15-20 милиона паунда. Това бе и причината "свраките" да се откажат от подобна сделка.