След като Станимир Стоилов предяви претенциите за 70 хиляди лева, които има да получава от Левски от близо 10 години, стана ясно, че треньорът е имал и друго споразумение с клуба, освен това за погасяване на въпросната сума. 

Той на практика е работел тайно за сините. Вчера бе разпространен контракт между треньора на Астана и Левски. 

Той е оформен като "консултантски договор" и е подписан от Мъри и бившия изпълнителен директор на клуба Константин Баждеков. Това се е случило на 1 юни 2016 година. Тогава собственици на Левски бяха Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов, а след това на 30 август 2016-а акциите им официално преминаха в ръцете на Спас Русев. 

Явно е, че триото, а по-късно и Русев, са имали едни и същи виждания -Стоилов да поеме Левски, след като прекрати взаимоотношенията си с казахстанския шампион Астана. А докато дойде този момент, да помага с каквото може на сините от разстояние и думата му да се чува (тоест Мъри е бил един вид "капариран").

Точно за това говори и консултантският договор, който, интересно защо, отново е за 70 хиляди лева (както и споразумението за погасяване на старите плащания, подписано на 26 май 2016 г. между двете страни). Има ли връзка между двата контракта - от „Герена" трябва да кажат.

Според консултантския договор Стоилов трябва да помага на тима, ако бъде изискано от него, относно евентуални съперници в европейските клубни турнири и подготовката на тима преди започване на шампионата", "да съветва и дава професионалното си мнение при избор на потенциални футболисти за представителния отбор", както и "да не разпространява поверителна информация за дейността на възложителя (б.р. - в случая ПФК Левски) във връзка с изпълнение на задълженията му"...

Факт е, че след подписване на консултантския договор по съвет на Станимир Стоилов Георги Чиликов стана главен скаут на клуба. А преди това някои набелязани играчи, с които са били уточнени финансови параметри, така и не облякоха синята фланелка (явно пак по препоръка). Един от тези случаи е отказът на Левски да привлече Бандаловски през есента на миналата година.

Дали от "Герена" ще отрекат и този договор, както сториха с иска на Стоилов за 70-те хиляди лева? Възможно е, защото там явно първо подписват нещо, а след това остават изненадани, че са го сторили. Ясно е, че през следващата седмица клубът ще трябва да се издължи на Стоилов или пък за пореден път да разсрочи плащанията. В противен случай ще се надява на благоволението на БФС и Лицензионната комисия, които да не отнемат професионалния лиценз на клуба за следващата година. 

Може да се стигне и до ходене по съдилища за разрешаване на спора. И докато шефовете на Левски умуват с каква позиция по казусите да излязат следващата седмица, някои от тях не е зле да се замислят и за оставки. Защото грешките им стават прекалено много и нанасят щета след щета на клуба, пише "Тема спорт".