Бившият национален вратар на България Здравко Здравков беше назначен днес за старши треньор на китайския клуб Ханчжоу Грийнтаун. Здравков до момента беше треньор на вратарите в клуба, а от днес поема поста от корейската легенда Хон Мюн Бо, който беше уволнен заради слаби резултати.

Така бившият вратар на Славия, Левски и три турски клуба за първи път в своята треньорска кариера ще бъде старши треньор на мъжки отбор.

"За мен е голямо предизвикателство, но в същото време и оценка за работата ми. Хората ми предложиха да бъда старши треньор, въпреки че никога преди това не съм бил такъв на мъжки отбор. Амбицията ни е да налагаме млади момчета, да произвеждаме китайски таланти, но паралелно с това трябва да подобрим и класирането си, заяви за БТА Здравко Здравков.

Това е втори сезон на Здравков в този отбор, който през миналата година се състезаваше в Суперлигата, но изпадна и сега е във второто ниво. Работата на Здравков обаче е оценена много високо, след като вратарят, който той подготвяше, беше взет в националния отбор на Китай от Марчело Липи.

Високият професионализъм, който Здравков демонстрира през цялото време, беше оценен от президента на клуба и вчера са му предложили да стане и старши треньор.

Дебютът на 46-годишния софиянец ще бъде повече от тежък. Утре отборът му, който се намира на 10-о място в класирането с 14 точки, приема лидерите и претенденти за промоция Далиен Ифан, които имат 22 точки от 9 мача. Старши треньор на Далиен е Хуан Рамон Лопес Каро- бивш треньор на Реал Мадрид в периода 2005-2006 година, Селта, Сантандер, както и на няколко отбора в арабския свят.