Валери Божинов призна, че му оста­ва още един после­ден шанс да играе голям футбол. Доскорошният национален нападател на България, който ми­налия месец подписа с „Лозана", направи това в откровено и много реа­листично изказване пред швейцарския вестник „Нойе Цюрхер цай-тунг".

„Харесвам Лозана - и града, и клуба. Искам обаче отново да играя в голямо европейско пър­венство. Можех да отида в Русия или Турция и там да изкарвам повече пари. Аз обаче вярвам, че за мен „Лозана" в момента е правилното място. То­ва е последният ми шанс", изповядва се головият хищник, цитиран от "24 часа".

За 31-годишния напа­дател е ясно, че с добро представяне в центъра на Европа може да привлече вниманието на ня­кой отбор от силните шампионати на Стария континент - тези на Ис­пания, Германия, Ан­глия, Италия, Франция, Португалия или Холан­дия.

Божинов започна го­дината в китайския втородивизионен „Мей-джоуХака". Въпреки ви­соката заплата той пред­почете обаче бързо да се прибере в Европа. Трансфер в лигите на Турция или Русия обаче нямаше как да му даде шанс да отиде в голямо първенство.

В елита на Италия бъл­гаринът игра за Лече, Фиорентина, Ювентус и Парма. В Англия бе в Манчестър Сити. В Порту­галия пък носи екипа на Спортинг Лисабон. „Нойе Цюрхер цай-тунг" преценява, че щом футболист, който е играл в подобни отбори, стига до „Лозана", значи нещата му не вървят до­бре.

Божинов дебютира в Швейцария с равенство 3:3 срещу „Санкт Гален". В срещата от I кръг на елитната лига той рита 65 мин. „Имам да наваксвам с формата. В момента мо­га да разкрия 60 процен­та от потенциала си", казва Божинов пред из­данието.