Розови домати с прясно сирене, печени чушки и италиански маслини, предястие от морски дарове със сьомга и скариди, телешко филе със сос от трюфели, филе от сьомга на барбекю, ризото с манатарки и десерт "Долче вита" с маскарпоне и нутела - това бяха част от кулинарните шедьоври, с които бяха посрещнати за вечеря гостите на Христо Стоичков, които в сряда ще участват в мача между звездите на "Барселона" и приятелите на Камата на стадиона в Стара Загора днес от 20 часа.

Играчите от двата отбора са настанени в спа хотел в Старозагорски минерални бани, чиито готвачи и персонал се погрижиха за вечерята на испанските и българските гости. Два часа преди това Христо Стоичков, Красимир Балъков, Сержи Бархуан, Алберт Ферер и домакинът на проявата - кметът на Стара Загора Живко Тодоров, дадоха пресконференция в една от конферентните зали на хотела.

"Стара Загора е един град свързан с миналото ми като футболист. Може би най-трудните ми 6 месеца - като войник. Избрах града, защото тук винаги е имало големи спортисти. Оттук е тръгнал и Петър Жеков - "Златна обувка" на България за всички времена. Това е спортен, но и културен град. Ще покажа на моите колеги от "Барса" какво е Стара Загора. България не е само един град. За по-малко от година време станаха два мача в София, а провинцията се нуждае от това", каза Христо Стоичков в началото на пресконференцията.

"Щастлив и радостен съм, че имаме възможността любителите на футбола да видят европейски и световни шампиони като Алберт Ферер, който има 15-16 титли с "Барса" и Сержи Бархуан - 22 титли, защото го оставиха да играе по-дълго. Събрах футболисти, които са дали всичко в своя спортен живот. Искам да направим един празник. Не мога да си разделя сърцето на два, затова не ги деля на "Дрийм тийм на Стоичков" и "Барселона". Ще играя по едно полувреме и в двата отбора", обясни Камата.

"За мен е чест двама от символите на Барса - Ферер и Сержи, да ме уважат. С тях двамата сме свикнали да участваме в много битки. Спомням си първия ден, в който пристигнах в клуба. С Алберт бяхме млади, като тимът може би беше най-младият в историята. Тогава имахме дълги черни коси, сега той няма, а аз моята съм я посипал с вар. Имахме и възможността да бъдем шампиони за четири поредни сезона, а взехме и КЕШ през 1992 г.", върна се повече от четвърт век назад Христо, като учуди всички присъстващи, като си спомни абсолютно точно кога, срещу кой съперник и в каква ситуация Сержи е вкарал първия си гол за каталунците.

"За мен е чест и удоволствие да присъствам на още едно шоу от страна на Христо Стоичков и неговите колеги, след като играх на юбилея за 50-ия му рожден ден в София. През 1994 г. имах предложение от "Барселона". По една или друга причина не успяхме да играем заедно там, но пазя големи симпатии към този велик отбор", каза пък Красимир Балъков и допълни: „Ще се опитаме да направим един хубав и красив мач, за да зарадваме всички почитатели на футбола в Стара Загора. Това, което се прави в града е похвално и е пример за останалите."

Треньорът на звездите на "Барселона" и съотборник на Стоичков в дрийм тийма на Йохан Кройф Алберт Ферер се пошегува в минало време:

"Когато аз и Сержи Бархуан играехме за Испания на тези финали в Америка през 1994 г., отпаднахме от Италия на четвъртфиналите. Ако обаче бяхме продължили напред, на полуфиналите щяхме да се изправим срещу България. Много е жалко, че това не се случи, защото щяхме да спечелим."

"За нас е удоволствие да бъдем тук. Радваме се, че можем да споделим тези щастливи мигове с Ицо. Много е хубаво, че отново ще играем с тези големи футболисти. Що се отнася до Христо - той е голям мой приятел. Той е забавен и много хубав човек, който обаче много се ядосваше на терена. Но и заради това го обичахме толкова много. Той е една от най-забележителните личности в историята на "Барселона", каза още носителят на купата на шампионите за 1992 г.

"На стадиона ще се изправим един срещу друг, но пак ще сме приятели. Беше ми много приятно, когато бяхме заедно в Барса. Аз бях в България и на юбилея му преди година в София. Трудно е да се опише това, което видях там: безкрайната обич на хората. Стадионът беше пълен, а валеше силен дъжд, ни никой не си тръгна. Това показва колко много хората го обичат", изказа мнението си и Сержи.