Борусия Дортмунд може да е далеч зад Байерн в класирането в Германия, но притежава нещо, което никой не може да отрече - дух и талант. Това се видя в пълен блясък при победата с 2:0 срещу Реал Мадрид снощи. Пирова победа, да, но още едно доказателство, че този клуб още дълго ще бъде сред водещите в Европа.

След като Реал Мадрид победи с 3:0 в първия мач преди седмица, изглеждаше, че всичко е решено. Сигурно дори играчите на испанския тим, като са прочели стартовия състав на Борусия Дортмунд, който бе още по-осакатен от очакваното, са си помислили, че няма да има никакъв проблем срещу тези "анонимници". Дурм, Кирх, Йожич... Кой е очаквал, могъщия Реал, най-богатия тим в света, да има проблеми срещу тях?

Дори и при отсъствието на Кристияно Роналдо, който трябваше да почива, заради болките в коляното. И нещата наистина можеха да бъдат спокойни за кралския клуб, когато в началото гостите получиха дузпа. Тогава вече всички, дори и феновете са си помислили, кой ли ще им се падне на полуфинала и дали ще е испански сблъсък там.

Но след това, след пропуска на Ди Мария от бялата точка, никой от играчите на Анчелоти повече не мислеше за бъдещето. А се бореше със зъби и нокти да удържи аванса от първия мач. Борусия Дортмунд не успя да стигне до продължения, макар че заслужаваше. Но причини същия уплах, същия страх, на Реал Мадрид, както при предишното гостуване на испанците на "Сигнал Идуна Парк". Тогава Левандовски и компания спечелиха с 4:1, а сега бяха много близо отново да разплачат сериозно Реал.

Само един отбор в модерната история на Шампионската лига отпадна, след като е спечели първия мач с 3 гола. Това беше Милан на Карло Анчелоти преди 10 години. Тогава Депортиво навакса 1:4 в първия мач, като спечели 4:0. Със сигурност снощи Карлето си е припомнил онези мигове в Ла Коруня.

Играчите на Реал направиха всичко, за да вкарат отново треньора си в книгата със срамните рекорди. Пепе и Яраменди осигуриха двете попадения за Борусия. Ако не беше Касияс и късмета, този мач щеше да продължи повече от 90 минути. Първата загуба на Реал в Шампионската лига този сезон не се оказа пагубна, но отново повдигна въпросите за състоянието на тима, който мачкаше всичко до средата на март, а сега има 3 загуби в последните 6 мача.

Но не Реал е обекта на този материал, а Борусия Дортмунд. Немците бяха без цялата си полузащита. Към контузените Бендер, Кел и Гюндоган се присъедини и Шахин. И Клоп пусна 31-годишния Кирх, който има общо 5 мача в бундеслигата този сезон и само един като титуляр! Последната резерва беше единственият човек пред защитата, която също бе сглобена набързо. На практика истинската Борусия бе само от средата на терена напред. Останалото беше сглобено от фантазията на Клоп.

А треньора имаше своите ясни идеи. Той промени схемата 4-2-3-1, с която Борусия играе целия сезон, на 4-1-4-1. Ройс от крилото се явяваше втори нападател, когато тима атакуваше и отбора изигра невероятно първо полувреме. Да, головете му дойдоха от грешките на Пепе и Ияраменди, но дори и през второто полувреме, когато Ройс тръгнеше с топката, паниката в Реал бе огромна.

Борусия отпадна, но показа, че дори с подръчни материали, дори с непосилната задача да навакса 3 гола срещу Реал Мадрид, отбора има качества. Защото иска да играе футбол, да атакува, да бележи, да радва публиката. Независимо дали играчите се казват Гьотце, Кагава, Левандовски или Кирх, Дурм и Йожич. 

Които и да са изпълнителите, Борусия си остава отбор, който всеки иска да гледа. През лятото още един важен играч ще напусне "Сигнал Идуна Парк" в посока Мюнхен, но въпреки това Борусия ще си остане сила. Защото има правилната философия да търси радостта от играта.

Реал продължава напред, макар не по начина, по който всички очакваха. На полуфинала ще видим отново звездите на кралския клуб, но ще има и хора, които ще съжаляват, че няма да видят там този прекрасен тим на Юрген Клоп.

ПЕТЬО ПЕТЕВ