Атлетико Мадрид сложи край на италианското присъствие в Шампионската лига този сезон, като победи с 4:1 Милан в реванша и с общ резултат 5:1 се класира на четвъртфиналите.

Двата отбора изиграха много интересен и вълнуващ мач. Още в 3-ата минута Дюшекчиите поведоха с гол на Диего Коща. Той засече центриране на Коке. Милан обаче успя да изравни в средата на полувремето. Разписа се Кака с глава след центриране на Поли.

Точно преди паузата Атлетико отново поведе с малко късмет. Удар на Арда Туран се отклони в Рами и спря в мрежата зад Абиати. След паузата Атлетико бе далеч по-добрия отбор. Първо удари греда, но след това Раул Гарсия вкара третия гол с глава след статично положение. 

Милан също удари гредата чрез Робиньо, но това беше всичко, до което стигна. 5 минути преди края Диего Коща вкара втория си гол в мача. Това бе и седмия му гол за сезона в турнира, като той е играл в 5 мача. Бразилецът е първият в историята на Шампионската лига вкарал 7 пъти в първите си пет мача в турнира.

След отпадането на Милан едва за четвърти път откакто са въведени осминафиналите и четвъртфиналите, няма италиански тим сред последните осем. Така беше през 2001, 2002 и 2009.

Атлетико пък изравни най-доброто си представяне в Шампионската лига. Дюшекчиите стигнаха до четвъртфинал и през 1997 г. 


Милан нямаше добри спомени от срещи на елиминации с испанци. В последните 4 такива случая, росонерите винаги отпадаха. Три пъти от Барселона и онова кошмарно отпадане срещу Депортиво през 2004.

В първия мач Милан игра силно, изпусна добри положения, но загуби с 0:1 след гол на Диего Коща в края. Сега италианците трябваше да търсят победа, в при която да са вкарали най-малко 2 гола. Нещо наистина трудно при положение, че Дюшекчиите имаха 15 победи в последните 16 мача у дома в Европа.

Рикардо Монтоливо бе наказан, а Кейсуке Хонда не можеше да играе в турнира. Добрата новина бе, че Марио Балотели бе възстановен да играе титуляр за първи път откакто получи травма в рамото в първия мач срещу Атлетико.

Диего Коща водеше атаката на домакините, а зад гърба му действаше Раул Гарсия. Давид Вия остана на пейката, въпреки че вкара 2 гола в събота срещу Селта Виго.

Мачът започна прекрасно за Атлетико. Още в 3-ата минута домакините поведоха. Есиен загуби топката на фланга, Коке центрира прекрасно към далечната греда, където Диего Коща бе съвсем сам и засече топката в мрежата на Абиати - 1:0.

В 158-ата секунда, това беше най-бързият гол, който Атлетико е вкарвал в Шампионската лига. Диего Коща пък вече има 6 попадения в турнира този сезон и се разписа в пети пореден мач, които са и единствените му срещи до момента в Шампионската лига. Единственият друг вкарвал поне 6 гола в първите си 5 мача е Тиери Анри.

Това обърка росонерите, които не успяваха да изнесат топката. Атлетико пък владееше повече, и опитваше да центрира в наказателното поле.

След 20-ата минута обаче Милан се съвзе. И стигна до изравнителен гол с прекрасна атака. Балотели получи топката пред наказателното поле и с едно докосване подаде надясно към Поли, който центрира великолепно към далечната греда. Кака засече топката с глава, тя се отклони леко в защитник, но нямаше как вратаря Куртоа да спаси - 1:1.

Кака стана първият бразилец, който стига кота от 30 гола в Шампионската лига. Той е 13-и във вечната ранглиста изпреварвайки Руни, Макай, Клуйверт и Трезеге. И предишният гол на бразилеца в турнира беше с глава - срещу Селтик.

Този гол напълно промени мача. Атлетико се стресна, а Милан натисна. Италианците започнаха да си подават по-добре топката и да атакуват много повече.

Последва още една добра ситуация за гол на Милан. Таарабт центрира от фланга и отново Кака можеше да вкара с глава. Но от няколко метра прати топката в аут.

И когато Милан атакуваше, Атлетико поведе. В 41-ата минута Диего Коща свали топката към Арда Туран, който стреля от въздуха от около 22 метра. Топката се отклони в тялото на Адил Рами и траекторията излъга вратаря Абиати - 2:1. Това бе трети гол на турчина в турнира този сезон, след като вкара на Зенит и Порто.

Малко след това Атлетико можеше да вкара гола на сезона. Хуанфран центрира отдясно и Раул Гарсия със задна ножица изстреля топката към ъгъла, но тя облиза страничната греда и излезе в аут.

В края на първото полуреме недоволният Марио Балотели получи жълт картон за протести. Това означава, че нападателя ще е наказан за следващия мач на Милан в Европа.

На почивката Кларънс Зеедорф усна в игра Робиньо на мястото на Адел Таарабт. Второто полувреме започна като първото, с положения за Атлетико. Диего Коща получи топката и стреля по диагонала, но покрай вратата.

Последва прекрасна възможност Атлетико да реши окончателно мача с една контра след корнер за Милан. Дюшекчиите изнесоха топката бързо и Диего Коща подаде надясно към Габи, който стреля, но топката срещна гредата. 

Атлетико имаше и други възможности за гол. Луис Гарсия получи топката в наказателното поле, спря и стреля, но над вратата. Милан отвърна с хубава атака отляво и диагонален удар на Робиньо, който обаче вратаря Куртоа изби с една ръка. 

Зеедорф заигра ва банк, като пусна Пацини на мястото на Есиен, но това не даде резултат, защото веднага след това Атлетико вкара трети гол. За пореден път Милан пусна попадение с глава след статично положение.

Този път Габи центрира, а Луис Гарсия скочи над всички и с глава засече топката в ъгъла - 3:1. 

В ответната атака Милан удари греда. Кака подаде добре към Робиньо, който успя да преодолее Куртоа, но уцели напречната греда.

Пет минути преди края Милан напълно капитулира. След една отлична атака отдясно, Диего Коща пое топката от краката на съотборник и се измъкна сам срещу Абиати. Диагоналният му удар се отклони в страничната греда и спря в мрежата - 4:1.

Диего Коща вече има 7 гола в Шампионската лига за сезона, колкото всички играчи на Милан взети заедно. Росонерите отпаднаха безславно отново срещу испански тим, а Атлетико чака своя съперник на четвъртфиналите.


АТЛЕТИКО М - МИЛАН 4:1
1:0 Диего Коща 3
1:1 Кака 27
2:1 Арда Туран 41
3:1 Раул Гарсия 70
4:1 Диего Коща 85

АТЛЕТИКО М: Куртоа, Хуанфран, Миранда, Годин, Фелипе Луис, Арда Туран (78 Себола Родригес), Габи, Марио Суарес, Коке (82 Диего), Раул Гарсия (71 Соса), Диего Коща

МИЛАН: Абиати, Абате, Рами, Бонера, Емануелсон, Де Йонг (78 Мунтари), Есиен (69 Пацини), Таарабт (46 Робиньо), Поли, Кака, Балотели