Арсенал размаза с 5:1 Шахтьор в среща от Група "Н" на Шампионската лига и докосна осминафиналите. "Артилеристите" буквално простреляха украинците, които се отърваха от още по-голям резил на "Емиратс".

Арсенал е без грешка в групата и има пълен актив от девет точки, като головата разлика на англичаните до момента е впечатляваща - 14:2, което е рекорд в турнира за първи три срещи от надпреварата.

Момчетата на Арсен Венгер имат смазващо превъзходство на собствен терен, като след шестица над Брага, сега спряха само до пет срещу Шахтьор. С най-малко се отърва Партизан - 3:1, но в Сърбия.

Арсенал демонстрира атакуващ, динамичен, комбинативен, приказен, на моменти дори вълшебен футбол. Англичаните тотално разпиляваха украинците, които не знаеха къде се намират.

"Артилеристите" плетяха с лекота комбинации, създаваха още по-лесно голови положения, които без проблем реализираха. Точни за домакините бяха Алекс Сонг, Самир Насри, Сеск Фабрегас, Джак Уилшър и Маруан Шамак.

Почетното попадение за Шахтьор заби Едуардо, който бе посрещнат с бурни овации при завръщането си на "Емиратс".

Срещата започна скучновато, като през първите минути футболистите и на двата отбора залагаха на многоходови разигравания в средата на терена, без да поглеждат към противниковата врата.

След десетата минута обаче Арсенал вдигна оборотите и натисна здраво гостите си в собствената им половина. В 11-ата минута Сеск Фабрегас залъга защитата на Шахтьор отляво, последва меко центриране в наказателното поле на украинците, където обаче Маруан Шамак с глава изпусна да вкара от пет метра.

Артилеристите продължиха да мачкат, но удр на Сеск профуча до дясната греда. Отговорът на госитте обаче не закъсня и те имаха шанс да вкарат, но шутове на Дарио Сърна и Рац минаха на сантиметри от гредите на Лукаш Фабиански.

В 19-ата минута Арсенал вкара. Насри изпълни ъглов удар, вратарят на Шахтьор Андрей Пятов сгреши детински и изпусна топката, която попадна в Йохан Джору, който я чукна към Алекс Сонг и той само я бутна в мрежата на гостите за 1:0.

До края на полувремето артилеристите тотално размазаха украинците. Малко след попадението на Сонг англичаните можеха да вкарат и второ. Шамак свали с глава топката към Самир Насри, който от границата на наказателното поле шутира, но този път Пятов се намеси авторитетно и спаси отбора си.

В 27-ата минута Арсенал поиска дузпа за единоборство между Рац и Томаш Росицки, но от повторенията се видя, че съдията е взел правилното решение, неотсъждайки наказателен удар. Три минути преди почивката домакините вкараха втори гол.

Сонг проби отдясно, последва остро центриране в наказателното поле на Шахтьор, където Шамак пропусна топката, тя попадна в Насри, който с левия крак простреля Пятов за 2:0.

Второто полувреме започна с невероятен пропуск на Шахтьор. Луиш Адриано бе изведен в коридор сам срещу Фабиански, но вместо да намали стреля в тялото на вратаря. Това положение обаче разяри домакините, които се развихриха и тотално пометоха украинците.

В 58-ата минута Луиш Адриано задържа и събори по детински начин Джору при едно центриране в наказателното поле на Шахтьор, безумно действие на Луиш, което доведе до дузпа за Арсенал. Зад топката застана Фабрегас, който бе безпощаден - 3:0.

Това обаче не бе всичко и разигралите се артилеристи набутаха набързо нови две попадения. В 66-ата минута домакините сътвориха вълшебна атака, която завърши с шеметни пасове между Джак Уилшър и Росицки, при което младокът опъна мрежата за 4:0.

Три минути по-късно стана 5:0. Насри пусна страхотен пас към Шамак, който се измъкна от засадата и без проблеми вкара. Постепенно "артилеристите" намалиха темпото и пожалиха гостите от още по-голям разгром.

Арсенал дори позволи на Шахтьор да вкара почетен гол, но той бе бурно аплодиран от феновете на "Емиратс", тъй като бе вкаран от Едуардо в 82-ата минута. Бившият нападател на англичаните вкара от воле с левия крак при завръщането си в Лондон и успя да събере овациите от трибуните.

Така Арсенал записа поредната си впечатляваща победа, която му поправя пътя към осминафиналите.

АРСЕНАЛ – ШАХТЬОР 5:1

Голмайстори:
1:0 Сонг (19)

2:0 Насри (42)
3:0 Фабрегас (60-дузпа)
4:0 Уилшър (66)
5:0 Шамак (69)
5:1 Едуардо (82)

АРСЕНАЛ: Фабиански, Ебуе, Скилачи, Джору, Клиши, Сонг, Уилшър, Фабрегас (63-Денилсон), Насри (72-Уолкът), Росицки, Шамак (72-Аршавин)

ШАХТЬОР:
Пятов, Ракицки, Кучер, Рац, Сърна, Хубшман, Гай (68-Жадсон), Мхитарян, Вилиан (46-Дъглас Коща), Тешейра, Луиш Адриано (63-Едуардо)