Двукратният европейски клубен шампион Бенфика победи руския Зенит с 2:0 в 1/8-финален мач реванш в Шампионската лига, който се игра на "Ещадио Луж" в Лисабон.

Португалците поведоха в добавеното време на първата част, след като Аксел Витсел подаде към Макси Перейра и вторият вкара скъпоценното попадение за "орлите". В 93-тата минута на срещата резервата Нелсон Оливейра довърши гостите. Така с общ резултат 4:3 от двата мача Бенфика е част от осемте най-добри отбора на Стария континент през този сезон.

Срещата започна със силен удар на Аксел Витсел, който беше блокиран от крака на футболист на съперника.

След четвърт час игра Бруно Сезар отправи свирепа тупалка към вратата на гостуващия състав, но Малафеев внимаваше и успя да парира.

Малко след това Николас Гайтан намери Макси Перейра, който шутира силно по диагонала отдясно покрай гредата. Това бяха и минутите, в които "орлите" тотално доминираха над своя съперник, но така и не можеха да материализират своето видимо превъзходство.

Измина близо четвърт част, в който не се случваше нищо интересно, а двата отбора буквално можеха да приспят зрителите по трибуните. Бенфика пресираше, но не знаеше какво да прави със сгъстената отбрана на гостите, която изпълняваше перфектно тактическите указания на своя наставник.

Два поредни неточни удара на Емерсон и Сезар промениха статистиката, която бе отчайваща: португалският колос водеше с 1:0 точни удари от общо 4 опита. За сметка на това руснаците нямаха нито един изстрел към вратата на своя опонент.

Едва в 43-тата минута Широков отправи слаб удар към вратата на съперника, след като преди това Луизао му подари топката извън границата на наказателното поле. Кълбото обаче се оказа лесна плячка за Артур.Точно когато изглеждаше, че двата отбора ще се оттеглят на почивката при нулево равенство, Бенфика напълно заслужено превзе вратата на своя опонент в първата от четирите минути на добавеното време. Бруно Сезар пусна вълшебен пас към Аксел Витсел, който шутира, но Малафеев първоначално спаси. След това Витсел подаде с пета към Перейра и той бе безпощаден от близко разстояние, изстрелвайки "орлите" напред в резултата!

В края на допълнителното време домакините се впуснаха в яростно търсене на втори гол, който да прекърши слисаните руснаци, но второ попадение така и не падна. По този начин на почивката Бенфика имаше предимство от 6:1 при отправените удари, както и в притежанието на кълбото - 53%.

В началото на втората част Зенит поизравни играта и наставникът на тима Лучано Спалети направи две бързи промени, за да внесе свежест в своя състав. Аксел Витсел обаче бе в основата на добра атака на Бенфика, при която реши да заложи на изстрел от дистанция, спечелвайки ъглов удар за тима си.

От последвалото изпълнение на корнера домакините можеха да проклинат късмета си, тъй като Родриго нанесе необезпокоявано удар с глава от границата на малкия пеналт, насочвайки топката извън вратата на съперника в най-чистата голова ситуация в срещата!

В средата на втората част Оскар Кардосо отправи силен, но много неточен удар от дистанция с левия крак, при поредния опит на португалците да превземат "руската" врата. Само няколко секунди по-късно Зирянов направи непростима грешка, връщайки много слабо към своя вратар, след опит за ефектно отиграване с пета. Кардосо дебнеше зад полузащитника, открадна топката и би слабо с левачката покрай вратата, останал лице в лице с Малафеев!

Четвърт час преди края на редовното време плътен изстрел на Кардосо от двайсетина метра бе избит в корнер от стража на руснаците. По този начин ударите към двете врати бяха 10:1 в полза на Бенфика. Малко след това хубав удар с глава на Жардел профуча покрай целта, последван от много слаб шут с левия крак на влезлия като резерва Бруно Алвеш.

После влезлият само две минути преди това на терена Нелсон Оливейра показа голямо желание за игра и доста неточен мерник, след като прати кълбото високо над вратата на Зенит. Нападателят на домакините се отличи с нов неточен изстрел, този път по диагонала отляво.

В първата от трите минути на добавеното време на срещата Фаизулин опита далечен удар, като топката профуча на метър и половина от дясната греда на Артур.

В 93-тата минута Нелсон Оливейра вкара гола на успокоението, след като получи пас отдясно и хладнокръвно мушна кълбото във вратата на гостите.

След края на срещата статистиката бе тотално на страната на домакините - ударите бяха 14:4 в тяхна полза, от които 5 точни изстрела за Бенфика и само два за руснаците.



Бенфика - Зенит  2:0

1:0  Макси Перейра - 45' + 1

2:0  Нелсон Оливейра - 93'



Бенфика:
  Артур, Жардел, Луизао, Емерсон, Перейра, Гарсия, Витцел, Гайтан (Матич - 71'), Родриго (Нолито - 62'), Сезар, Кардосо (Оливейра - 80')

Зенит: Малафеев, Хубочан, Ломбаертс, Анюков (Алвеш - 53'), Кришито, Денисов, Семак, Широков, Зирянов (Фаизулин - 70'), Бистров (Лазович - 46'), Кержаков