Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен, финал на Шампионската лига. Стадион "Уембли" в Лондон, 21.45 часа българско време.

Групата на Борусия Дортмунд:

Вратари:  Вайденфелер, Лангерак

Защитници: Хумелс, Суботич, Сантана, Пишчек, Шмелцер, Кирх

Халфове:  Гюндоган, Бендер, Блашчиковски, Гроскройц, Шахин, Кел, Ляйтнер, Битенкорт

Нападател:  Ройс, Левандовски, Шибер

Контузени:  Овомойела, Гьотце

Групата на Байерн Мюнхен:

Вратари:  Нойер, Щарке

Защитници:  Данте, Боатенг, ван Буйтен, Лам, Алаба, Рафиня, Контенто

Халфове:  Мартинес, Швайнщайгер, Робен, Рибери, Луис Густаво, Тимошчук, Шакири, Чан

Нападатели: Мюлер, Манджукич, Писаро, Гомес

Контузени:  Бадщубер, Кроос


Прогноза на Gol.bg:

Двата отбора излизат в най-важния си сблъсък в историята, който идва в точния момент - Байерн се утвърди през този сезон като безапелационния №1 в Германия, детронирайки сензацията Борусия както в първенството, така и в турнира за купата на страната.

"Жълто-черните" обаче трошат клубен рекорд след рекорд по отношение на финансовите си показатели, а участието на тима в Шампионската лига през тази кампания може спокойно да се опише като истинска приказка.

Интересното е, че в мачовете за първенство Байерн няма победа над големия си местен противник вече цели 6 мача, като последната победа на баварците над момчетата на Клопо в Бундеслигата дойде на 13-и февруари 2010 година. В същото време обаче Борусия няма успех над най-успешния германски тим в последните четири мача във всички турнири.

И двата клуба могат да се облегнат на статистиката, в търсене на щастлива поличба преди днешния суперсблъсък. В последните пет издания на Шампионската лига турнирът се печели или от Барселона, или от отбора, който елиминира каталунците. Така че в Мюнхен вече потриват доволно ръце в очакване на триумф тази вечер.

Този сезон обаче ужасно много прилича на сезон 1996/97, като приликите са направо стряскащи и определено в полза на Борусия Дортмунд. Преди 16 години Борусия спечели Шампионската лига, след като Байерн спря серията на тима от две поредни титли на Германия. Познато, нали?

Другите прилики: и тогава Щутгарт бе на финал за купата на Германия, Фортуна Дюселдорф изпадна, Херта Берлин спечели промоция за елита, както и отбор от Нийдерзахсен (Волфсбург през 1997 година, Брауншвайг сега). Кайзерслаутерн влезе в Бундеслигата, сега "червените дяволи" имат шанс да го направят отново.

През 1997 година Борусия загуби мача си от последния кръг в Бундеслигата с 1:2, както и през този сезон. Тогава Байерн игра срещу Борусия Мьонхенгладбах в последния кръг, а голмайстор на първенството пак бе футболист на Байер Леверкузен (Улф Кирстен тогава, Щефан Кислинг сега).

Най-добрият реализатор на Байерн преди 16 години в първенството бе Юрген Клинсман с 15 гола. Точно толкова има през тази кампания Марио Манджукич... И двата мача за шампионат между Байерн и Дортмунд завършиха наравно...

Според мнозина напрежението преди мача тази вечер ще бъде при баварците, които при нов провал ще станат първия отбор в историята с цели 6 загубени финала в най-престижния европейски клубен турнир. Борусия няма какво да губи и влиза в мача като аутсайдер.

Двата отбора обаче се преобразиха през този сезон. За разлика от миналата година Байерн здраво затегна защитата си. С основна заслуга за това са не само централният защитник Данте и черноработника Хави Мартинес, но и пресата, която оказва Марио Манджукич дълбоко в половината на противника. Дори звездите Рибери и Робен не спират да тичат в опит да отнемат топката. нещо, което рядко можеше да се види преди 12 месеца.

Мюнхенци са гладни за този трофей, който им се изплъзва в последните два финала. Дългата резервна скамейка позволи на треньора Юп Хайнкес да извърши ротации и да запази отбора си свеж в най-важната част от сезона.

В същото време четиримата основни защитници на Борусия Дортмунд минаха през лазарета на отбора и едва преди няколко седмици влязоха в серия от мачове, в които играха заедно като титуляри. Матс Хумелс дори още изпитва болки, но заради значението на мача ще излезе от самото начало. Отбраната на "жълто-черните" допуска доста голове след груби индивидуални грешки през тази кампания, което може да се окаже решаващо на "Уембли".

Ако има отбор, който познава Байерн и е наясно с рецептата за успех, това несъмнено е Борусия, който стана първият германски отбор в историята, постигнал 5 поредни победи над баварците във всички турнири. Тенденцията в последните двубои обаче показва, че е дошло времето за смяна на караула. Поради тази причина ще заложим за успех на Байерн с два гола разлика.


Резултат:  Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен  1:3