С хеттрик на Робин ван Перси Манчестър Юнайтед спечели героична победа с 3:0 над Олимпиакос в реванша от осминафиналите на Шампионската Лига на стадион "Олд Трафорд".

Така "Червените дяволи" наваксаха пасива след загубата с 0:2 в първия мач в Гърция и се класираха напред за четвъртфиналите на турнира.

Холандецът откри резултата в средата на първото полувреме от дузпа, отсъдена за нарушение срещу самия него. В края на полувремето той удвои резултата след асистенция на Уейн Руни, а малко след почивката вкара трети гол от фаул.

Тимът на Дейвид Мойс изигра добро първо полувреме, в което Уейн Руни удари и греда. Олимпиакос обаче също имаше своите шансове и трябваше Давид де Хеа да прави някои геройски спасявания.

През второто полувреме пък гърците натикаха Юнайтед почти изцяло в наказателното му поле, но така и не стигнаха до така нужния им гол на чужд терен.


Мениджърът на Манчестър Юнайтед Дейвид Мойс бе извършил четири смени спрямо състава, който загуби от Ливърпул през уикенда. В защита Рио Фърдинанд замени Неманя Видич. Халфовата линия пък бе почти изцяло променена, като вместо Фелаини, Мата и Янузай излязоха Райън Гигс, Антонио Валенсия и Дани Уелбек. Наставникът на Олимпиакос Мичел пък бе направил само една промяна спрямо отбора, който победи англичаните с 2:0 в първия мач и Фустер бе титуляр вместо Олаитан.

Гостите започнаха изненадващо смело и на няколко пъти отправиха центрирания в наказателното поле на Манчестър Юнайтед, включително и веднъж от пряк свободен удар в близост до пеналта.

Домакините обаче първи имаха добра възможност, когато в 5-та минута Дани Уелбек получи извеждащо подаване зад защитата и гонещия го Манолас без да иска се спъна в него отзад и двамата паднаха. Съдията отсъди веднага нарушение, но нямаше как да покаже директен червен картон, тъй като Уелбек бе в леко странична позиция и в средата тичаше друг бранител.

Уейн Руни центрира силно от прекия свободен удар и вратарят не изби добре, топката дойде към Антонио Валенсия, но той си я спря много лошо и не можа да нанесе удар. Малко след това еквадорецът удари лошо главата си с Джоел Кемпбъл при въздушен двубой и над веждата му се образува гигантски хематом. Въпреки това той продължи игра.

В 11-та минута се стигна до напрежение пред вратата на Олимпиакос, след като Уейн Руни центрира по земя и Робин ван Перси изпревари защитник, но не можа да засече добре топката и вратарят я улови.

В 15-та минута гостите имаха страхотна възможност за гол. Джоел Кемпбъл проби покрай Фил Джоунс в наказателното поле и поднесе назад към Ернан Перес, който само на 5 метра от вратата стреля неточно.

Три минути по-късно обаче гредата спаси Олимпиакос от гол. Райън Гигс даде перфектно центриране за Уейн Руни, той засече с глава, но след лека намеса на Роберто топката се удари в страничната греда.

Точно в средата на полувремето Юнайтед спечели дузпа. Тя бе до голяма степен копие на втората такава от мача с Ливърпул. Ван Перси получи центриране в наказателното поле,  но бе блъснат глупаво в гръб от Холебас. Съдията сви рамене и посочи бялата точка, а самият холандец не сбърка и макар вратарят да позна ъгъла, не можа да избие силния удар.

Голът не даде очакваното вдъхновение на домакините и в следващите минути ситуацията на терена бе спокойна. В 34-та минута обаче Юнайтед бе много близо до втори гол. След центриране от корнер Патрис Евра засече по странен начин с гръб към вратата с глава. Топката обаче се насочи право към горния ъгъл и Роберто трябваше максимално да се разтяга, за да избие с мъка в корнер.

В 40-та минута обаче Олимпиакос за малко да нанесе своя удар. След скоростна контраатака последва центриране отляво и Фустер засече от пет метра остро с глава. Де Хеа направи спасяване с крак на голлинията, но топката дойде към Домингес на втората греда и той направи добавка от непосредствена близост. Де Хеа обаче показа страхотен рефлекс и отново изби с крак.

В ответната атака "Червените дяволи" имаха претенции за втора дузпа, след като Валенсия овладя топката пред наказателното поле и бе дръпнат леко от Маниатис точно преди да влезе вътре, но продължи и падна малко след това. Реферът обаче изобщо не отсъди нарушение. Минута преди почивката Уелбек и Евра комбинираха добре по крилото и французинът навлезе в наказателното поле, но след това не можа да намери непокрития Уейн Руни.

В допълнителното време обаче Юнайтед вкара втори гол. Райън Гигс даде чудесен дълъг пас към Уейн Руни и макар той да не успя да финтира съперник, топката се върна в него. След това той отправи прострелно центриране между краката на защитника и топката стигна до непокрития пред вратата Ван Перси и той засече в мрежата.

Първата интересна атака за втората част бе дело на Олимпиакос, след като силно центриране прехвърли защитата на домакините и отзад Перес засече с глава, но неточно.

В 51-та минута обаче Юнайтед вкара трети гол след много лоша проява на вратаря Роберто. Дани Уелбек спечели пряк свободен удар пред наказателното поле. Робин ван Перси стреля, но право във вратарския ъгъл. Роберто обаче изобщо не реагира и топката влетя покрай него.

Само три минути по-късно Олимпиакос можеше да вкара гол от пряк свободен удар. Домингес стреля силно, топката рикошира в защитник и излъга Де Хеа, но мина покрай гредата в корнер.

В 56-та минута гръцкия тим бе още по-близо до гол. След центриране от фаул Ернан Перес засече с глава от непосредствена близост, но не уцели вратата. На повторението обаче се видя, че той е бил в засада, останала незабелязана от рефера.

Олимпиакос бе по-активният отбор в този момент и пренесе играта в полето на Юнайтед. След постепенна атака топката бе поднесена към Домингес пред наказателното поле, но той стреля силно над вратата.

В следващата ситуация Салино преодоля леко Евра около тъча и поднесе по земя в наказателното поле, там връхлитащият Фустер стреля силно от десетина метра, но право в Де Хеа и вратарят спаси.

Юнайтед сериозно се затрудняваше да излезе от половината си. В 82-та минута обаче домакините имаха добро положение за гол. Влезлият като резерва Дарън Флетчър даде хубав пас към Уейн Руни в наказателното поле и той стреля от движение, но много неточно.

В самия край на мача обаче настроението на домакините бе помрачено от неприятния удар в коляното, който получи Ван Перси от съперник. Холандецът бе изнесен на носилка и бе заменен принудително от Маруан Фелаини.


Манчестър Юнайтед - Олимпиакос 3:0

1:0 Ван Перси 23 дуз.
2:0 Ван Перси 45+1
3:0 Ван Перси 51

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Рафаел, Джоунс, Фърдинанд, Евра, Карик, Валенсия (77 Йънг), Гигс, Руни, Ван Перси (92 Фелаини), Уелбек (82 Флетчър)

Олимпиакос: Роберто, Маниатис, Холебас, Манолас, Маркано, Салино (74 Машадо), Н'Динга, Перес (57 Валдес), Фустер (82 Вергос), Кемпбъл, Домингес