През 2010 г. Интер спечели Шампионската лига и спаси четирите квоти на Италия в надпреварата. Но това трая само една година и клубовете от Апенините останаха четвърти в ранглистата на УЕФА, което им коства едно място в Шампионската лига. Сега Италия вече има само трима представители в турнира. А е на път да се смъкне още надолу в ранглистата.

Италианците са настигнати от Португалия и съвсем скоро може да останат на пето място. Днес Ювентус е единственият представител на калчото, докато на четвъртфиналите в Лига Европа са Порто и Бенфика, които са на път да стигнат до полуфинал. След мачовете снощи Италия има само 0,21 точки аванс пред Португалия в ранглистата на УЕФА.

Смъкването на пета позиция, този път няма да лиши калчото от представители в Шампионската лига (до 6-о място има 3 отбора в турнира). Но това ще бъде още един провал за италианския футбол. 

Преди началото на сезона Италия имаше 5,306 точки повече от Португалия. както и да завърши сезона Италия ще остане пред Португалия поне до юли. Но тогава отпада от списъка сезон 2009/10, който беше един от най-позитивните за италианците. Тогава те имаха 15,4 точки. Което означава, че Португалия ще може спокойно да измести Италия от четвъртото място. 

Ако това се случи Италия ще се върне 30 години назад. Последния път, в който клубовете от Апенините бяха толкова надолу в класацията бе през 1984 г. Но и това няма да е най-лошото класиране. През 1982 г. Италия бе 12-а. 

Върхът на италианския футбол беше между 1986 и 1999, когато с изключение на 1990 г. Италия бе на върха в класирането. Но от тогава регресът е видим - второ, после трето, а сега и четвърто място.