Атлетико (Мадрид) отстрани Барселона и вече може да мечтае за сензационен успех в Шампионската лига. Освен че изглежда са в отлична форма и притежават уникална борбеност и характер, Дюшекчиите могат да се надяват да се повтори една ярко изразена тенденция от последните години в турнира. А именно: който отстрани Барса, после печели купата, както припомни "Гадзета дело Спорт".

От 2008 г. насам турнирът се печели или от каталунците, или от отбора, успял да ги отстрани. Барса спечели КЕШ през 2009 и 2011. През 2008 Манчестър Юн отстрани каталунците на полуфинала с един-единствен гол на Пол Скоулс на "Олд Трафорд", а после надви Челси с дузпи и триумфира на финала в Москва. През 2010 Интер също отстрани каталунците (3:1, 0:1), преди да надвие Байерн.

Историята се повтори и в следващите две издания на турнира, когато на полуфинала Барса отпадна първо от Челси (0:1, 2:2), а после от Байерн (0:4, 0:3). Единственото нещо, което не съвпада в случая на Атлетико е, че червено-белите отстраниха каталунците на четвъртфинал, а не на полуфинал.