Наполи и Атлетик (Билбао) завършиха наравно – 1:1 – в най-интересния плейоф за влизане в групите на Шампионската лига. Двата отбора си поделиха надмощието – домакините започнаха вихрено, но постепенно Атлетик взе инициативата. Гостите логично поведоха в края на полувремето чрез Муниаин, но през второто полувреме ролите се размениха.

Наполи натисна и стигна до изравнително попадение след блестяща акция на Игуаин. Южняците могат да съжаляват, че в следващите минути не успяха да постигнат пълен обрат, а в последните 5-6 минути баските живнаха и поизнесоха играта по-далеч от собствената врата, спестявайки си нови инфарктни ситуации.


Домакините се впуснаха в атака още от първите минути. Хамшик можеше да се разпише с глава след центриране на Игуаин, но бе неточен.

Минути по-късно словакът успя да се освободи от двама съперници и стреля от около 15-16 метра, но неточно.

Най-чистото положение пък се откри пред Инсине, който бе изведен прекрасно от дълбочина от Жоржиньо, но не уцели топката от чиста позиция.

Бритос също имаше възможност да стреля с глава, но не уцели вратата за домакините.

Постепенно гостите се съвзеха и започнаха да поглеждат на свой ред към вратата на небесносините. Най-доброто положение се откри пред Адурис, но от малък удар той стреля успоредно на голлинията и изпрати топката в тъч.

В 27-ата мин. баските, които вече имаха видимо превъзходство, изнърваха златен шанс да поведат. Защитникът Лапорт стреля с глава след ъглов удар, но топката мина на милиметри в аут.

По-късно Адурис засече с глава центриране отдясно, но Рафаел улови сигурно.

В 41-ата мин. неизбежното обаче се случи. Де Маркос проби отдясно и поднесе топката хитро на Муниаин, който имаше достатъчно време, за да спре топката и с прецизен нисък удар матира Рафаел.

Второто полувреме също започна с превес на червено-белите. В 49-ата мин. Адурис отклони инстинктивно удар на Рико и като по-чудо топката не се оплете за втори път в мрежата на Наполи.

Небесносините все пак наложиха надмощие и макар че не успяваха да създадат опасни положения, все пак затвориха гостите в тяхната половина.

Така се стигна до 68-ата мин., когато Игуаин, който до този момент бе абсолютен длъжник на съотборниците си, овладя майсторски един пас на Хамшик, промъкна се между двама защитници на Атлетик, премери добре крачките си и стреля между краката на Беленсиага, намирайки далечния долен ъгъл на Ирайсос – 1:1. Блестящо индивидуално изпълнение на световния вицешампион.

Около минута по-късно аржентинецът пусна великолепен извеждащ пас към Кайехон, но крилото не успя да уцели вратата и пропусна да направи обрата пълен в полза на небесносините.

В следващите минути играеше само единият отбор – Наполи. Гостите се окопаха в отбрана в очакване мачът да приключи. Треньорът им Валверде също допринесе за това, като предприе дефанзивни смени.

Резервата Мичу не се ориентира в една опасна ситуация, като вместо да стреля във вратата на гостите, тръгна да подава и опасността бе предотвратена.

Мертенс, който също влезе от пейката, пробва коронния си номер – влизане навътре от левия фланг и остър шут с деснячката, но Ирайсос внимаваше и спаси.

Малко по-късно Мертенс върза на фльонга пазача си отляво, нахлу мощно в пеналта и намери Игуаин, но изстрелът с едно докосване на аржентинеца бе отразен от Ирайсос.

В 86-ата мин. след продължителна акция, отново с участието на Мертенс, бранител на баските остави топката, мислейки, че вратарят Ирайсос ще я прибере, но така я подари на Игуаин, който стреля мощно ... и в аут! Атлетик балансираше на ръба на пропастта в тези минути, но някак си успя да оцелее. Великолепно бе включването на Мертенс за Наполи, но домакините не успяха да прекършат съпротивата на баските и ще имат тежка задача на реванша в Билбао.

НАПОЛИ – АТЛЕТИК Б 1:1

0:1 Муниаин 41

1:1 Игуаин 68

Наполи: Рафаел, Маджо, Раул Албиол, Кулибали, Бритос, Гаргано, Жоржиньо, Кайехон, Хамшик (78 Мичу), Инсине (60 Мертенс), Игуаин

Атлетик Б: Ирайсос, Де Маркос, Гурпеги, Лапорт, Беленсиага, Итураспе (89 Моран), Рико, Сусаета (80 Ибай), Бенят (75 Сан Хосе), Муниаин, Адурис