Шампионът на България Лудогорец изигра пореден велик, драматичен и луд мач в Европа, удари Стяуа след продължения и дузпи пред 20 000 зрители на стадион "Васил Левски" и се класира в групите на Шампионската лига.

Така приказката за родните шампиони продължава и те си уредиха мачове с грандовете на Европа в следващата фаза на надпреварата.

Редовното време завърши с победно 1:0 за Лудогорец след феноменално попадение на Вандерсон в 90-ата минута, което доведе срещата до продължения.

В тях двата отбора не си вкараха, но в 119-ата минута Владо Стоянов бе изгонен с директен червен картон, което наложи на вратата да застане Козмин Моци.

Защитникът направи уникални спасявания, хвана две дузпи на сънародниците си и успя да класира Лудогорец в групите на Шампионската лига. Така в касата на разградчани ще влязат директно 8.6 млн. евро, а в София ще акостират звездни играчи и отбори.

Лудогорец заслужава само суперлативи за мача, както и за цялостното си представяне този сезон в Шампионката лига.

Българите отново изиграха феноменална среща в европейските клубни турнири и логично продължават да пишат история и да мечтаят за нещо още по-велико.


Румънците започнаха по-добре мача и успяха да овладеят топката и играта в първоначалните минути. Тогава обаче дойде контузията на звездата на Стяуа - Танасе, който бе принудително заменен.

Гостите продължиха да доминират и дори можеха да вкарат в 10-ата минута. Тогава Сънмартян проби мощно по лявото крило и намери Кешеру на точката на дузпата, но за щастие той стреля от чиста позиция в аут.

Това положение стресна разградчани и те успяха да изнесат играта в по-предни позиции. Минута по-късно Роман Безяк нахлу в наказателното поле на румънците, но там Варела го блокира чисто.

Последва нов шанс за българите. Михаил Александров стреля мощно от дъгата на наказателното поле, но Арлаускис спаси.

Румънците отново взеха инициативата и дори можеха да вкарат, но удар от фаул на Кешерю мина над напречната греда на Владо Стоянов.

Така се стигна до 22-ата минута, когато Лусиан Сънмъртян отново се подигра със защитата на Лудогорец и излезе сам срещу Стоянов, но за щастие стреля от външната страна на мрежата му.

Играта на българите определено не вървеше в тези минути, като повечето футболисти на Лудогорец правеха безумни грешки.

Малко по-късно Кешеру намери мрежата на Владо Стоянов, но от положение на засада и попадението правилно бе отменено.

След половин час игра Лудогорец бе близо до попадението, но Ешпиньо не успя да преодолее Арлаускис от пряк свободен удар. Разградчани много правилно натиснаха румънците в следващите минути и стигнаха до ново положение.

Мишо Александров развинти отдясно защитата на Стяуа, последва центриране в наказателното поле, където Роман Безяк стреля с глава, но в аут.

До края на полувремето Лудогорец тотално доминираше и размаза румънците. В 43-ата минута Александров намери отлично Мисиджан в малкото наказателно поле, но той се размина с топката и изпусна най-чистото положение за българите. Последва и диагонален удар на Минев, но в аут.

Второто полувреме започна със страхотен шанс за Лудогорец. Жуниор Кайсара центрира в наказателното поле на румънците, където Мисиджан стреля с глава, но над вратата.

Последва и далечен удар на Мишо Александров, но Арлаускис спаси. В 53-ата минута пък фен на Лудогорец нахлу на терена и прекъсна временно играта, преди стюардите да го изведат от стадиона.

След час игра действията загрубяха и се наложи съдията да извади по един жълт картон за двата отбора. През това второ полувреме Лудогорец изцяло владееше топката, но така и не можеше да стигне до наистина чисто голово положение.

В 65-ата минута Сънмартян центрира от фаул в наказателното поле на Лудогорец, където Шукала стреля с глава, Владо Стоянов майсторски изби, като след това топката се чукна в лявата му греда.

В 75-ата минута Марселиньо и Безяк разцъкаха технично пред пеналта на гостите, след което Марселиньо се озова на чиста позиция, но бе блокиран от защитата на гостите.

Малко по-късно резервата Юнес Хамза направи непростим пропуск. Дани Абало проби по крилото и намери Хамза на точката на дузпата, но той стреля високо над вратата. Лудогорец тотално се хвърли в атаки и съдбата се отблагодари на българите.

В 90-ата минута резервата Вандерсон послещна топката от воле, от дъгата на наказателното поле и едва не скъса мрежата на Стяуа за 1:0. Така се стигна до продължения.

Българите започнаха мощно първото продължение и сериозно натиснаха румънците в тяхната половина. В 95-ата минута Йордан Минев стреля с глава, но Арлаускис спаси.

Малко по-късно съдията удари сериозно рамо на румънците, след като не вдигна нарисуван втори жълт картон на Варела. Темпото на игра сериозно падна през второто продължение, когато действията се развиваха основно в средата на терена, без каквито и да било голови възможности.

Така се стигна до 119-ата минута, когато Владо Стоянов фаулира Варела пред границата на наказателното си поле и бе изгонен с директен червен картон.

Георги Дерменджиев обаче бе извършил и трите си смени, което наложи Козмин Моци да застане на вратата за българите. Той не допусна гол и така се стигна до дузпи.

В тях Моци полудя. Първо вкара своята дузпа, след което хвана два наказателни удара на сънародниците си и класира Лудогорец в групите на Шампионската лига.

ЛУДОГОРЕЦ - СТЯУА 1:0 (6:5 след изпълнение на дузпи)

Голмайстор:
Вандерсон (90)

ЛУДОГОРЕЦ: 21. Владислав Стоянов,80. Жуниор Кайсара, 27. Козмин Моци, 55. Георги Терзиев, 25. Йордан Минев,8. Фабио Ешпиньо, 18. Светослав Дяков, 93. Върджил Мисиджан (85 - Вандерсон), 7. Михаил Александров (78 - Дани Абало), 84. Марселиньо, 9. Роман Безяк (78 - Роман Безяк)

СТЯУА: 24. Гиедриус Арлаускис, 14. Ясмин Латовлевич (83 - Филип), 33. Фернандо Варела, 4. Лукаш Шукала, 2. Корнел Ръпа, 18. Лучиан Сънмартян (68 - Първулеску), 21. Никандро Бреевелд, 10. Кристиан Танасе (9 - Станчиу), 11. Андрей Препелица, 77. Адриан Попа, 28. Клаудиу Кешеру