Преди мача от Шампионската лига между Борусия Д и Арсенал, Месут Йозил се появи на гигантските екрани на стадиона на Дортмунд. Издокаран като робот, той участваше в реклама на новите обувки на „Адидас“ –„Предатър“.

Йозил? Хищник (б.р. – на англ. predator означава хищник)?  Категорично не. Ще трябва много повече от ефектна компютърна графика, за да бъде превърнат Йозил в истински хищник на терена. Това не е неговият стил. Той дори не е вкарвал гол за Арсенал от април и няма нито едно попадение за клуба на чужд терен.

Що се касае до това дали Йозил прилича на робот, трябва да отбележим определено сходство. Впрочем, в отрицателния смисъл на това сравнение.

„Инстинктът надделява“, обещаваха от „Адидас“. Вместо това халфът се отдаде на инертността. Мачът започна и Йозил и Арсенал се вцепениха. Малко повече от един час по-късно германският национал бе сменен от Окслейд-Чембърлейн. В този момент домакините вече водеха с 2:0.

Не само Йозил се представи изключително слабо. Но мениджърът на Арсенал Арсен Венгер напразно се надяваше голямата му звезда да направи нещо голямо, за да оправдае цената си от 42,5 млн. паунда.

През миналия сезон, след като Йозил се срина след обещаващото начало на престоя си в Северен Лондон, Венгер заяви, че на него му трябва време. Французинът бе убеден, че немският национал е способен да стане играч на годината.

Засега обаче не виждаме нищо подобно. По нищо не личи, че той е готов да промени начина, по който се развива кариерата му в Арсенал. Вместо това световният шампион се носи по течението като следва стъпките на Хуан Себастиан Верон. Изключително талантлив, може би той не е адекватен за английския тип футбол.

На кого му е притрябвал плеймейкър, който не оказва влияние върху мача? Съвсем скоро Венгер ще трябва да се замисли дали не е време да отпише скъпата си покупка от миналото лято, да ограничи щетите и да потърси по-добри варианти

Дали французинът няма да промени постройката на тима си, за да може Йозил да играе в центъра, вместо на крилото?

А може би е по-добре атакуващият халф просто да бъде изваден от състава, отстъпвайки мястото си на Окслейд-Чембърлейн или Санти Касорла?

На Венгер не му липсват варианти на този пост.

Подобен ход може да съсипе самочувствието на Йозил. Или да го пришпори и да го върне към живот. Струва си мениджърът на Арсенал да опита. Във всеки случай завръщането по родните места, в долината на Рур, само на около 30-ина километра от Гелзенкирхен, където е отраснал, не вдъхнови немския национал. Напротив, той остана напълно анонимен.

Бундестимът не страда, когато Йозил играе на крилото. Немците станаха световни шампиони с тази схема. Но може би германците са по-стабилни в отбрана и успяват да компенсират факта, че Йозил не се раздава в дефанзивен план. Арсенал е съвсем различна история.

Венгер твърди, че класата на Йозил си проличава най-добре, когато гледаш мача повторно. Французинът имаше предвид точните пасове на плеймейкъра и умението му да взема правилни решения.

На моменти в Дортмунд германският национал наистина правеше някои трудни неща да изглеждат лесни. По-често обаче правеше лесни неща да изглеждат трудни. Йозил не беше причината Арсенал да загуби от Борусия, но неспособността му да диктува развитието на мача е проблем, който Венгер трябва да реши колкото се може по-бързо.

Мат Барлоу, „Дейли Мейл“