Само да не започнем сега да твърдим, че ЦСКА (Москва) е смешно отборче и е нормално Рома да го прегази. Защото ние сме майстори да преувeличаваме собствените си недостатъци и проблеми (а не ни липсват нито от първите, нито от вторите) и да омаловажаваме собствените си постижения.

Всъщност московският тим е приличен отбор, спечелил последните две първенства на Русия (страна, която в ранглистата на УЕФА е само с едно място под Италия) и който редовно участва в евротурнирите.

Само че този път ЦСКА имаше нещастието да попадне на един страхотен съперник, представляващ страховита смес от техника и бързина, демонстриращ оригинални решения в атака и настроен по най-решителния начин. Когато играта ѝ потръгне, Рома става неудържима.

Така беше и в сряда, когато в тази вълшебна вечер Вълците се завърнаха в Шампионската лига. Джалоросите бяха заредени с енергия, готови да прегазят съперника. И ЦСКА (между другото, на руския тим му липсваха няколко ключови играчи) бе разкъсан на парчета.

Зрителите на „Олимпико“ се насладиха на класата на Тоти и ослепителната експлозивност на Итурбе; халфовата линия на домакините действаше съвършено, въпреки отсъствието на Де Роси; Майкон преоткри отново атакуващата си мощ, а привлеченият в последните дни на меркатото Манолас за пореден път подсигуряваше отлично съотборниците си и е напът да се превърне в идол за римските запалянковци.

Ами Жервиньо? Истинско чудовище. Ако вкарваше и голове, щеше да е феноменален, мислехме си, докато той се подвизаваше в Арсенал. И ето че той бележи, бележи за Рома.

Тази Рома си има всичко, включително и вълшебна публика, която я тласка и придружава към успехите. Така се стигна до най-изразителната победа на Вълците в историята на Шампионската лига. Победа, помрачена само от контузиите на Итурбе и Астори и разсеяната игра в края. За съжаление извън игрището се разиграха мрачни сцени: сблъсъци, конфликти, наръган запалянко; това повече не се трае!

Не е ясно дали Рома ще издържи на двойното натоварване първенство плюс ШЛ, нито докъде е способна да стигне в Европа. Знаем само, че след тази демонстрация на атакуваща мощ, на тима на Гарсия му предстои един изключително вълнуващ сезон, в който всеки мач ще бъде препятствие по пътя към една голяма цел.

Тази група в ШЛ изглеждаше невъзможна, но сега сценарият се промени: Байерн повали в края на мача Ман Сити, следващия съперник на джалоросите. Истината е, че фаворитите ще трябва да се съобразяват с Жервиньо и компания.

В навечерието на срещата с ЦСКА Тоти обяви, че за тази Рома няма никакви граници. Това беше покана към съотборниците му да мечтаят за нещо голямо. На терена си пролича, че капитанът на Вълците е бил прав. Този страхотен, чудесен отбор не само че има право, а направо е длъжен да мечтае.

Стефано Агрести, „Кориере дело Спорт“

 

Прогнозирай мачовете от Шампионската Лига и спечели страхотни награди