Челси постигна минимална, но много важна победа с 1:0 като гост на Спортинг Лисабон във втория си мач от Група G на Шампионската Лига.

Единственият гол в мача отбеляза Неманя Матич в 33-та минута след като засече с глава центриане от фаул. Асистенцията бе дело на Сеск Фабрегас.

Тимът на Жозе Моуриньо имаше леко преимущество през по-голямата част от мача, но заради лошата игра в защита на домакините стигна до един куп голови положения.

Диего Коста, Андре Шюрле и Оскар обаче направиха няколко уникални пропуска и така интригата се запази до последния момент. Спортинг обаче не се възползва от това и резултатът се запази.

Така Челси излезе начело в групата с 4 точки, тъй като в другия мач Шалке се издъни и завърши само 1:1 като домакин на Марибор.


Въпреки че Жозе Моуриньо бе категоричен, че Диего Коста не може да играе в два поредни мача, нападателят започна мача като титуляр. В защита пък Филипе Луис получи рядък шанс вместо Сесар Аспиликуета.

Челси имаше стопроцентово положение за гол още във втората минута.  Левият бек на домакините покри засадата и така Диего Коста бе изведен абсолютно непокрит сам срещу вратаря. Той имаше напълно достатъчно време да реши как да го преодолее, но просто стреля към него и това позволи на Патрисио да избие с крак в корнер. След центрирането топката малко щастливо стигна до непокрития пред вратата Гари Кейхил, но той бе неподготвен и засече над вратата.

Следващата атака на гостите също бе много опасна и Оскар получи извеждащ пас зад защитата, но бе хванат в крачка и не можа да овладее топката.  

В 14-та минута гостите имаха нова хубава атака. Оскар видя чудесно включилия се на скорост в наказателното поле Шюрле и му подаде. Германецът изпревари вратаря и го заобиколи, но след това Патрисио успя да се хвърли и да избие удара от близо.

В 20-та минута бе и първото положение за гол за домакините. След центриране от лявото крило Слимани нанесе удар с глава, но въпреки че топката тупна на земята, Куртоа не бе затруднен да спаси. В ответната атака и Челси стигна до удар с глава на Шюрле, но от прекалено далечно разстояние не можеше да притесни Патрисио.

Три минути по-късно германецът направи невероятен пропуск. Азар проби по дясното крило и центриа по земя в наказателното поле, топката премина през защитата на домакините и стигна до точката на дузпата на тепсия за Шюрле, но той не уцели вратата.

Мачът се бе отворил и Спортинг имаше много добра възможност, когато Карило бе изведен отляво в наказателното поле. Той имаше чиста възможност да стреля с левия крак, но реши да си нагласи топката на десния крак и завърнал се защитник го неутрализира.

Челси имаше опасна контраатака с двама на двама играчи, но Шюрле не успя да поднесе към Диего Коста на втората греда.

В 33-та минута англичаните откриха резултата. След центриране от фаул топката стигна до Матич на втората греда и той с леко параболичен удар с глава прехвърли вратаря и вкара в обратния ъгъл.

Спортинг имаше положение, при което Марио проби отдясно и поднесе назад към Слимани. Той бе с гръб към вратата и можеше да поднесе на Адриен Силва, но предпочете да нанесе удар със завъртане и бе неточен.

Пет минути преди почивката Челси сътвори нова чудесна атака в разредените пространства в половината на домакините и Шюрле бе изведен непокрит отдясно. Той стреля силно, но неточно от странична позиция в наказателното поле. Впоследствие се оказа че съдията е отсъдил засада, каквато на повторението се видя, че няма.

В самото начало на второто полувреме Нани пробва силен удар от дистанция, но топката се фалцира в обратната посока и мина покрай вратата. Малко по-късно бившото крило на Манчестър Юнайтед направи скоростен пробив отляво и бе блъснат от защитник точно пред наказателното поле, но не последва фаул.

Челси отвърна с опасна контраатака между Оскар и Диего Коста, испанецът получи извеждащо подаване, но в решителния момент Маурисио се хвърли на пътя му и блокира удара.

В 55-та минута Оскар направи още по-лош пропуск, отколкото Диего Коста в началото на мача. Той бе изведен абсолютно сам зад защитата, като бе с поне пет метра аванс пред последния защитник. Така имаше предостатъчно време да помисли какво да направи, но накрая стреля право в тялото на вратаря.

И този пропуск за малко не бе наказан от Спортинг. Нани бе намерен непокрит отдясно пред вратата, като и Куртоа не бе на отлична позиция. Португалецът обаче разтърси мрежата от външната страна на вратата.

Постепенно мачът се затвори, като головите положения изчезнаха. При една атака за Спортинг Карило бе на път да пробие на скорост зад защитата на Челси, но бе фаулиран с професионален фаул от Иванович и сърбинът имаше късмет да се размине само с жълт картон.

Съвсем скоро след това по подобен начин Диего Коста спринтира мощно и щеше да преодолее последния в защитата Маурисио, но той се изпречи на пътя му и двамата се сблъскаха. Защитникът си плати за нарушението не само с жълт картон, но и със счупен нос и трябваше да бъде изнесен на носилка и заменен принудително.

След корнер за Челси Неманя Матич отново спечели въздушното единоборство и стреля с глава, но покрай вратата.

В последните минути Спортинг отвори още повече защитата си и Челси организира още няколко опасни атаки. Диего Коста бе изпуснат прекалено леко от Сар и навлезе отстрани  в наказателното поле, но нанесе неточен удар. След това той получи още едно извеждащо подаване зад защитата от Матич, но Патрисио излезе решително извън наказателното си поле и изчисти със смел шпагат.

Пет минути преди края Вилиан изведе чудесно Филипе Луис непокрит отляво в наказателното поле. Позицията не бе удобна за удар и бразилецът правилно опита прострелно центриране, но прекалено силно и двама души не успяха да стигнат до топката на далечната греда.

Минута по-късно Нани пробва нов удар от дистанция и бе близо до зрелищен гол, тъй като топката мина на сантиметри от сглобката на гредите.

В допълнителното време Мохамед Салах направи пореден пропуск за Челси, след като получи извеждащо подаване и успя да изскочи зад последния защитник, но след това стреля в тялото на вратаря.

Спортинг - Челси 0:1

0:1 Матич 33

Спортинг: Патрисио, Маурисио (63 Пауло Оливейра), Сар, Силва, Седрик, Вилиам Карвальо, Жоао Марио, Адриен Силва (81 Монтеро), Карило (81 Капел), Нани, Слимани

Челси: Куртоа, Иванович, Тери, Кейхил, Филипе Луис, Матич, Оскар (71 Микел), Фабрегас, Азар (84 Салах), Шюрле (58 Вилиан), Диего Коста

 

Прогнозирай мачовете от Шампионската Лига и спечели страхотни награди