Швейцарският Базел постигна победа с 1:0 над Ливърпул в среща от Група "В" на Шампионската лига, която се игра на "Сейнт Якоб Парк".

Това е много лоша новина за българския шампион Лудогорец, тъй като именно швейцарците се водят прекия конкурент на нашия тим за третото място в групата, което дава право на участие в Лига Европа напролет.

Гостите показаха доста голяма неефективност в атакуващ план и не създадоха почти добри голови възможности. Не може да не се отбележи, че два гола на гостите бяха отменени заради засади.

Единственото попадение в срещата бе дело на Щрелер в 52-ата минута, като по този начин той донесе и успеха на тима си.

След този мач Базел и Ливърпул имат по 3 точки в групата, а Реал е лидер с 6 точки. Лудогорец е 4-и в групата с 0 точки.

Това бе и първа победа за швейцарците над английския гранд, след като двата тима се срещнаха за последно преди 12 години, но врътнаха две ремита. 
 



Срещата започна с отменен гол на Ливърпул в 3-ата минута заради засада. Манкуийо центрира в наказателното поле и Стърлинг засече топката във вратата, но флагът на страничния рефер показа, че попадението няма да бъде зачетено.

През следващите минути обаче домакините опитаха да наложат сериозен натиск на противника и създадоха няколко атаки от които не произлезе нищо опасно.

Швейцарците получиха тежък удар, след като в 9-ата минута контузеният Сафари бе принудително заменен от Гонзалес.

В 13-ата минута Шкъртел блокира опит за удар на Щрелер, а в следващите минути гостите изобщо не се представяха убедително.

През първите 20 минути на мача домакините опитваха да атакуват повече, докато англичаните ги изчакваха, за да ги подхванат на контраатака.

В 22-ата минута удар на Джерард от фаул бе доста безличен и топката се отби в стената.

Две минути след това Миньоле бе тестван за първи път от началото на мача, след като Ел Нени отправи удар от границата на наказателното поле, но стражът улови с лекота.

През следващите минути на терена не се случи абсолютно нищо интересно, но в 35-ата Миньоле трябваше да показва класа.

Дие комбинира със Щрелер, след което последният от няколко метра пробва удара си, но стражът на гостите се намеси отлично и с крак спаси топката.

Малко преди края на полувремето Маркович отправи удар, който бе спасен без проблеми от стража на противника.

През първото полувреме и двата тима се стремяха да играят атакуващ футбол, но като цяло в частта имаше само едно положение и то бе за домакините.

Второто полувреме започна на добри темпове, като пет минути след подновяването на играта домакините имаха претенции за дузпа, след като Гонзалес падна в наказателното поле след спречване със Стърлинг. Съдията обаче остана безмълвен в ситуацията.

В 51-ата минута домакините имаха страхотен шанс, след като удар на Хамуди бе спасен от Миньоле по страхотен начин.

Минута след това швейцарците стигнаха до попадение и откриха резултата в своя полза.

Автор на гола стана Щрелер. След центриране от корнер Шкъртел в опита си да изчисти насочи топката към собствената си врата, но Миньоле феноменално се намеси и изби с една ръка. На метър-два от вратата обаче бе Щрелер, който просто не сгреши при добавката.

Няколко минути след това Хендерсън отправи удар от границата на наказателното поле, който обаче бе блокиран.

В 61-ата минута Балотели изпълни пряк свободен удар от 35 метра, но Вацлик спаси топката. Тя обаче попадна в Маркович, който бе спрян от Шаар да вкара при добавката. 

Италианецът от своя страна стреля отново от далечна дистанция, този път от 30 метра, но топката не намери целта.

Домакините правеха всичко възможно, за да стигнат до изравнително попадение, но без успех.

В 69-ата минута Стърлинг успя да се измъкне от защитата на противника след прекрасна работа на Хендерсън преди това, който го намери, но Шаар го спря преди да отправи удар. 

Пет минути след това гостите стигнаха до страхотен голов шанс, който пропиляха с лека ръка.

Балотели и Лалана комбинираха в наказателното поле след което Стърлинг получи прекрасно подаване, но младокът си пое прекалено лошо топката вместо да се възползва от прекрасната си позиция, от близка дистанция, да реализира.

В 85-ата минута Джерард отправи удар от спорен фаул на около 30 метра, но не успя да нацели вратата, а до края резултатът остана непроменен, като в последите 2-3 минути на мача второ попадение на гостите бе отменено заради засада.

БАЗЕЛ - ЛИВЪРПУЛ 1:0

1:0 Щрелер 52'

БАЗЕЛ: Вацлик, Сафари (9 - Гонзалес), Сухи, Шаар, Джака, Дие, Фрей, Хамуди, Ел Нени, Щрелер, Емболо (81 - Kaла)

ЛИВЪРПУЛ: Миньоле, Шкъртел, Енрике, Ловрен, Манкуийо, Джерард, Хендерсън, Коутиньо (70 - Лалана), Стърлинг, Балотели, Маркович (81 - Ламбърт)