Арсенал отговори подобаващо на разочароващата загуба от Манчестър Юнайтед като спечели с 2:0 срещу Борусия Дортмунд в мач от Група D на "Шампионската Лига", игран на стадион "Емиратс".

"Артилеристите" изиграха чудесен мач и можеха да спечелят дори с по-голям резултат, ако не бяха поредната доза пропуски. Този път обаче това не се оказа фатално.

Започналият като титуляр Яя Саного откри резултата още във втората минута с първия си гол за Арсенал в официален мач. След почивката пък Алексис Санчес удвои със страхотен удар от дистанция. Това бе негов 10-ти гол в последните 10 мача с Арсенал и Чили.

Така тимът на Арсен Венгер се класира предсрочно за осминафиналите на турнира, като дори запазва шансове за първото място. За целта обаче има нужда от провал на Дортмунд в домакинството му на Андерлехт в последния мач.



В състава на Арсенал Дани Уелбек се оказа с лека контузия, а Оливие Жиру нямаше картотека за Шампионската Лига. Така в нападение като титуляр за първи път от повече от 3 месеца започна Яя Саного.

И именно французинът даде мечтан старт на Арсенал с гол още в 73-та секунда. Той започна атака отдясно на наказателното поле и подаде с пета на Касорла, той му върна подаването и нападателят отблизо прокара топката между краката на вратаря. На повторението обаче се видя, че Саного е бил в много тънка засада, останала незабелязана от съдията.

В 9-та минута Арсенал имаше много опасна контраатака, при която Рамзи с шпагат изведе Саного чудесно зад защитата. Нападателят обаче прекалено бавно напредна и бе застигнат пред наказателното поле, там пробва финт с пета, но го направи много недодялано и загуби топката.

Пет минути по-късно домакините имаха нова опасна контраатака, но финалния пас на Касорла към Санчес бе съвсем малко по-силен от необходимото и не успя да го изведе очи в очи с вратаря.

Първата добра възможност за гостите бе в 19-та минута, когато Пишчек прати прострелно центриране по земя и топката мина зад защитата, на втората греда Имобиле се хвърли да засече с шпагат на празна мрежа, но сантиметри не му стигнаха да стигне топката.

В следващата атака Шмелцер бе изведен в наказателното поле и от аутлинията поднесе назад към Мхитарян, но той се забави със спирането на топката на гърди и защитник му попречи да стреля хубаво.

Арсенал доминираше, но на няколко пъти перспективни пробиви по крилата не доведоха до нещо по-опасно в наказателното поле. В 39-та минута обаче Дортмунд бе изключително близо до гол. Шмелцер поднесе назад с глава в наказателното поле за Мхитарян, който на скорост овладя чудесно топката, но след това от упор стреля във вратаря.

В самото начало на второто полувреме Дортмунд имаше нелоша атака, при която Мхитарян стреля от границата на наказателното поле, но без да затрудни Мартинес. След това обаче Арсенал отново наложи преимущество.

Алексис се прояви с остра акция, при която се пребори със защитник пред наказателното поле и нанесе много силен удар, но Вайденфелер успя да се хвърли и да избие до гредата.

В 53-та минута Окслейд-Чембърлейн овладя топка пред наказателното поле и нанесе страховит удар, който остави вратаря препариран на голлинията, но кълбото тресна напречната греда.

Две минути по-късно обаче нов прецизен удар доведе до втори гол за Арсенал. Алексис получи топката пред наказателното поле, финтира съперник и с изключително точен фалцов удар заби топката до втората греда.

В 76-та минута чилиецът даде чудесен 40-метров пас към Окслейд-Чембърлейн, който си спря добре топката и изстреля истински снаряд, но на сантиметри над напречната греда.

До края темпото на игра спадна и единствено Касорла се отчете с неточен удар от фаул.

В даденото от съдията допълнително време Борусия можеше да върне един гол, но Мартинес спаси брилянтно с крак удара от 7-8 метра на Адриан Рамос. Преди това защитата на домакините претендираше за игра с ръка на Кагава, но съдията замълча.

 

Арсенал - Дортмунд 2:0

1:0 Саного 2
2:0 Алексис 55


Арсенал: Мартинес, Гибс, Мертезакер, Монреал, Чембърс, Артета (67 Фламини), Рамзи, Касорла, Окслейд-Чембърлейн (90 Кемпбъл), Алексис, Саного (80 Подолски)

Борусия: Вайденфелер, Шмелцер, Гинтер, Суботич, Пишчек, Гюндоган, Бендер, Гроскройц (78 Йоич), Мхитарян, Имобиле (61 Кагава), Обамеянг (61 Рамос)