Ювентус победи с 1:0 Монако в първа четвъртфинална среща в Шампионска лига. Успехът за домакините донесе Артуро Видал с гол от дузпа в 57-ата минута.

Наказателният удар обаче беше много спорен. Рикардо Карвальо фаулира Алваро Мората на линията на наказателното поле, но чешкият съдия Павел Краловец посочи бялата точка, откъдето чилийският национал не сбърка.

Двата отбора направиха отличен двубой с много положения и пред двете врати. ”Монегаските” трябва да съжаляват, че не вкараха гол на чужд терен, а с основна заслуга за това е вратарят на торинци Джанлуджи Буфон, който напомни за най-добрите си години и спаси всичко възможно.

В 70-ата минута на терена се появи и Димитър Бербатов, но бившият национал не успя да помогне на съотборниците си да предотвратят загубата. Пред него се откри отлична възможност за гол малко след като влезе в игра, но я пропиля.

Реваншът е другата седмица на стадион „Луи II” във Франция.


Първата възможност за Юве се откри още в 5-ата минута. Мората засече от воле, но прати топката над вратата. Испанският национал обаче се намираше и в положение на засада. 60 секунди след това Тевес овладя и нанесе удар извън наказателното поле. Даниел Субашич се беше пласирал добре и улови.

Противно на очакванията следващите минути бяха за гостите. В 8-ата Лайвин Курзава получи топката непокрит, напредна и шутира, но над вратата. Секунди след това французите не вкараха като по чудо. Яник Караско беше намерен малко пред вратарското поле и стреля силно, но  Буфон демонстрира най-висока класа и спаси чист гол.

Монако продължи с опасните атаки и пред Караско се откри нов шанс, но този път ударът му беше блокиран. След четвърт част игра Жоао Моутиньо пробва да изненада Буфон отдалеч и този път топката излезе в аут. В 18-ата минута Курзава засече с глава центриране от корнер, но за късмет на Юве и този удар не намери целта.

В 26-ата минута пред Тевес се откри великолепна възможност да открие резултата. Аржентинската звезда засече отличен пас по въздуха на Клаудио Маркизио, но не успя да засече добре топката от близко разстояние и буквално я подари на Субашич. След половин час игра осмицата на домакините се опита да изненада стража на Монако с далечен шут. Той обаче прати топката над вратата.

В 38-ата минута Антони Марсиал навлезе опасно в наказателното поле, където беше задържан от Леонардо Бонучи и нападателят падна за дузпа. Главният съдия обаче остана безмълвен. В следващата атака Патрис Евра засече от движение, но и той прати топката над вратата.

Минута преди края на полувремето „старата госпожа” пропусна златна възможност да поведе. Тевес с перфектен извеждащ пас матира защитата на Монако и Видал излезе сам срещу вратаря по диагонала. Чилийският национал стреля в далечния ъгъл, но не уцели вратата.

5 минути след подновяването на играта пред Видал се откри нова възможност, след като стреля отдалеч, но Субашич отново беше на мястото си и спаси. В 54-ата минута Бернардо Силва, който се появи на терена секунди по-рано, беше изведен сам срещу Буфон след чудесна контраатака на гостите с три паса. Вратарят на италианците обаче отново показа класа и изби.

Секунди след това дойде най-спорният момент в мача. Рикардо Карвальо фаулира Мората на границата на наказателното поле и съдията отсъди дузпа. Играчите на Монако протестираха бурно, тъй като искаха фаул за домакините, но реферът беше непреклонен. Зад бялата точка застана Видал, който с перфектно изпълнение откри резултата – 1:0 за Ювентус.

Французите не се предадоха и в 63-ата минута Кондогбиа стреля много силно фронтално срещу вратата точно под горната греда, но Буфон изби в корнер, след който не последва нищо интересно. 4 минути след това Мората се опита да изненада Субашич, но за късмет на стража, нападателят прати топката в страни от вратата му.

В 72-ата минута Монако пропусна нов чудесен шанс да порази Буфон. Бербатов засече отблизо центриране от корнер и буквално сантиметри го разделиха от попадението. 5 минути преди края Тевес се опита да сложи точка на спора. Аржентинският национал обаче отправи поредния неточен шут в мача.

До края не стана нищо интересно и Юве спечели мача с 1:0.

Ювентус – Монако 1:0

Голмайстор:

1:0 Видал (57-д)

Ювентус: Буфон, Лихтщайнер, Бонучи, Киелини, Евра, Видал, Пирло (74-Бардзали), Маркизио, Перейра (86-Стураро), Тевес, Мората (82-Матри)
Треньор: Масимилиано Алегри

Монако: Субашич, Фабиньо, Курзава, Абденур, Карвальо, Раги (70-Бербатов), Дирар (51-Бернардо), Жоао Моутиньо, Кондогбиа, Ферейра-Караско, Марсиал (86-Матеус)
Треньор: Леонардо Жардим

Торино, „Ювентус Стейдиъм”
Съдия: Павел Краловец (Чехия)
Жълти картони: Карвальо (Монако)