Ювентус победи с 2:1 Реал Мадрид в първа полуфинална среща в Шампионска лига между двата отбора, играна в Торино.

Двата отбора направиха страхотен мач, след който интригата преди реванша на 13 май остава жива. Алваро Мората и Карлос Тевес от дузпа вкараха головете за домакините, а обичайният заподозрян Кристиано Роналдо беше точен за „кралския клуб”.

През първото полувреме головите положения пред двете врати бяха много, а след почивката значително намаляха. „Старата госпожа” обаче стигна до успеха през него, благодарение на образцова контраатака, при която Тевес беше спънат в наказателното поле и после вкара от бялата точка. В края Йоренте пък пропусна великолепна възможност да направи живота на Юве по-спокоен преди двубоя на „Сантяго Бернабеу”.

 До края на мача Юве задържа преднината си, за да се поздрави с победата. Любопитното е, че преди 13 години торинци отново спечелиха у дома срещу Реал в мач от същата фаза на турнира. Тогава резултатът беше 3:1 и реванш, а след него „черно-белите” се класираха на финал, загубен от Милан след изпълнение на дузпи.


Атмосферата на стадиона беше уникална, а в началните минути футболистите на „старата госпожа”, вдъхновени от бурната подкрепа на тифозите си, можеха да поведат, но Видал беше спрян точно преди да разстреля Касияс. След това изненадата в стартовия състав на домакините Стураро шутира отдалеч в долния десен ъгъл, но вратарят на Реал внимаваше и улови.

В 5-ата минута Пирло сбърка в средата на терена и Бейл отне топката. Уелският национал напредна и беше спънат на около 25 м фронтално срещу вратата. Зад топката застана Роналдо, който беше бурно освиркван и ударът му срещна стената.

Секунди по-късно напечените моменти се пренесоха пред отсрещната врата. Мората беше сам в атака и се опита да прехвърли Касияс, но той внимаваше и се намеси сигурно.

Така се стигна до 9-ата минута, когато натискът на Юве се увенча с успех. Тевес получи в наказателното поле, обърна се и стреля в далечния ъгъл. Касияс изби и след това Мората се оказа най-съобразителен и отблизо не сбърка – 1:0!

Реал не се стресна и веднага се опита да върне попадението. В 12-ата минута Кроос отправи плътен удар от далечна дистанция в долния десен ъгъл, но Буфон показа класа и изби. След четвърт час игра и Иско пробва късмета си с шут от дистанция, но по никакъв начин не успя да затрудни капитана на „бианконерите”.

В 18-ата минута Серхио Рамос, който отново беше пуснат като порен халф, сбърка и Стураро му отне топката. Халфът на Юве навлезе в наказателното поле и върна към Тевес. Голаджията обаче се засуети, но успя да стреля. Топката пак стигна до Стураро, който се опита да я добута във вратата, но се намираше в положение на засада.

В 23-ата минута пред Роналдо се откри чудесна възможност да изравни. Той беше изведен с прекрасен пас зад защитата отдясно и се озова сам срещу Буфон. Трикратният носител на Златната топка стреля от движение в далечния ъгъл, но покрай вратата.

В 27-ата минута обаче нямаше какво да спре голямата звезда на Реал. Хамес Родригес получи фантастичен прехвърлящ пас в наказателното поле и намери Роналдо, който отблизо с глава вкара за 1:1.

Голът на Роналдо видимо изнерви футболистите на Макс Алегри, които започнаха да допускат грешки и Реал натисна. Те обаче се справиха с трудната ситуация и в 33-ата минута Маркизио шутира отдалеч, но покрай целта.

5 минути преди края на полувремето Реал като по чудо не направи пълен обрат. Карвахал се справи с Евра, подаде към Бейл и той разтегна играта към Марсело. Бразилският национал центрира във вратарското поле, където Родригес с летящ плонж засече, но горната греда се оказа последната преграда пред гола.

2 минути след подновяването на играта пред Тевес се откри шанс да стреля, но прати топката право в ръцете на Касияс. В 55-ата минута дойде най-спортният момент в мача. Юве организира контраатака като по учебник, при която Тевес и Мората излязоха срещу двама бранители на Реал.

Испанецът обаче се подхлъзна и Тевес продължи да играе сам. Той навлезе в наказателното поле, където Карвахал го спъна. Главният съдия от Англия Мартин Аткинсън без да се замисля посочи бялата точка, а домакините искаха червен картон за защитника на Реал. Той обаче не получи такъв, въпреки бурните протести, а след това звездата на Юве вкара отсъдената дузпа за 2:1.

В 63-ата минута Роналдо получи топката, но от непосредствена близост не успя да я засече във вратата на Буфон. Алегри мигновено взе мерки и смени Стураро с Бардзали, с което подсили защитния вал на отбора си.

Този ход на спеца се оказа гениален и в следващите минути „старата госпожа” се защитаваше перфектно и накъсваше играта, което напълно ги устройваше, предвид резултата.

3 минути преди края Юве беше на косъм от трети гол. Маркизио пусна дълъг пас, Варан не се справи и Йоренте се оказа сам срещу Касияс. Нападателят на торинци стигна трудно до топката и я върна към точката за дузпата, а вратата беше опразнена. В този момент обаче Карвахал изскочи и успя да изчисти.

В продължението на мача Йоренте пропусна великолепна възможност да се разпише отблизо и в крайна сметка мачът завърши 2:1 за Юве.

Ювентус – Реал 2:1

Голмайстори:

1:0 Мората (9)
1:1 Роналдо (27)
2:1 Тевес (58)

Ювентус: Буфон, Лихтщайнер, Киелини, Бонучи, Евра, Видал, Маркизио, Пирло, Стураро (64-Бардзали), Мората (78-Мората), Тевес (86-Перейра)
Треньор: Макс Алегри

Реал: Касияс, Карвахал, Варан, Пепе, Марсело, Кроос, Рамос, Иско (63-Чичарито), Хамес Родригес, Роналдо, Бейл (86-Хесе)
Треньор: Карло Анчелоти

Торино, „Ювентус Стейдиъм”
Съдия: Мартин Аткинсън (Англия)
Жълти картони: Бонучи, Тевес, Видал, Киелини (Ювентус); Марсело, Карвахал, Хамес Родригес (Реал)