Пеп Гуардиола си няма бункер в Мюнхен. Треньорът на Байерн си прекарва времето в офиса си на клубната база на "Зебенер Щрасе". Там отборът му тренира, там е и мястото, където се анализират следващите съперници и се търси начин как те да бъдат победени. Точно това е мястото, където работата му придобива най-голям смисъл, той го е казвал.

Още по темата

 

Пеп по принцип е неспокоен, но през тази година е допълнително превъзбуден заради многото контузии, които измъчват отбора му. А това усещане се засили в последните дни заради проблемите на Робен и Левандовски. Гуардиола съжалява за всичките отсъстващи, както и за тези, които не са във форма след възстановяване - Хави Мартинес и Рибери (който евентуално ще бъде на линия за реванша след седмица).

Притеснява го също така и фактът, че не можеше да прави достатъчно ротации в състава си по време на сезона. Защото разбира, че това го поставя в неизгодно положение на прага на мачовете с Барса. Това ще бъде първото му служебно гостуване на "Ноу Камп" и много би му се искало да е в състояние да търси победата. А сега, защото по принцип си е песимист, не мисли, че може да стане.

Но даже и така Пеп си остава Пеп и сигурно ще измисли нещо, защото познава както силните страни на каталунските играчи, така и слабостите им. Благодарение на него те станаха големи, но сега е дошъл моментът да им подреже крилата. Пеп се оплаква, че не разполага с магическа формула която да му свърши работа в тази посока, но дали е така, ще се види от днес нататък.

Факт е обаче, че той се притеснява от няколко неща преди сблъсъка си с Барса и едно от тях му е мания: жестовете му на трибуните срещу Манчестър Сити през март показаха за пореден път колко впечатлен е от Меси. И точно това в последните дни го измъчва. Сигурно се пита: Как да го спрем? Как да редуцираме пространствата му? Как да го изключим от играта? Това са въпроси, които си поставят всички противникови треньори срещу Барса, а сега идва неговият ред да отговаря.

И затова плаче толкова много за липсата на Давид Алаба. Австриецът би бил идеалният му пазач, защото е и мощен физически, има добра реакция и е бърз. А сега със задачата ще трябва да се нагърби Хуан Бернат, който има съвсем други характеристики. Левият халф-бек го познава малко, играл е два пъти срещу него с Валенсия (при равен и загуба), но помощта от страна на Джером Боатенг и Лам ще бъде решаваща за опазването му.

Иначе манията на тема "Меси" и притеснението как точно да бъде спрян той се прибавят към притесненията на Пеп в нападение. Левандовски е контузен (според последните информации от Германия освен по лицето полякът има и болки в рамото, както и натъртени ребра) и тепърва ще се разбира дали ще бъде в състояние да играе, но точно това не го безпокои, защото има варианти в лицето на Томас Мюлер и Гьотце. Притеснява го само, че липсва Робен, защото в седмиците преди да се контузи, той беше единственият баварски играч, който гарантираше успеваемост в ситуациите 1 на 1 и можеше да разкрие слабостите на Жорди Алба.

В същото време Гуардиола продължава да подчертава пред играчите си, че трябва да владеят топката. Целта му очевидно е да вземе топката от Барса но историята е показала, че това не е най-важното. Показа го предшественикът му Юп Хайкес през сезон 2012/2013, когато отстрани Барса с общ резултат 7:0 на 1/2-финалите, въпреки че я държа едва 40% на "Алианц-Арена и 45% на "Ноу Камп". Към ден днешен обаче и двата отбора имат еднакъв подход към контролирането на топката. Най-добрите са в това отношение в Шампионската лига през сезона с по 62% средно притежание и 91% ефективност на паса.

Анализирайки отборите обаче, Гуардиола е видял още един минус на своите. А именно, че най-добрият им играч напоследък Тиаго е свеж, защото изкара почти целия сезон в лазарета. Бившият халф на Барса имаше ключова роля в отстраняването на Порто на 1/4-финалите и сега от него пак се очаква същото. Но за Пеп най-добрият в Барса е Меси. А разликата между него и Тиаго е, че докато единият създава опасност с влизанията си в наказателното поле, другият заради ролята си на халф е прекалено далеч от него. И това е още един аргумент за негативно мислене от страна на Пеп.

Албърт Масноу, вестник "Спорт".  Превод: вестник "7 дни спорт"