Барселона - Байерн Мюнхен, първи полуфинален сблъсък на Шампионската лига. Стадион "Ноу Камп", 21.45 часа българско време.

 

Групата на Барселона:
Вратари: Браво, Тер Стеген
Защитници: Пике, Вермаелен, Алвеш, Алба, Адриано, Бартра
Халфове: Иниеста, Масчерано, Бускетс, Шави, Ракитич, Рафиня Алкантара
Нападатели: Меси, Неймар, Суарес, Педро
Контузен: Матийо
Извън групата: Масип, Дъглас, Монтоя, Сержи Роберто

 

Групата на Байерн Мюнхен:
Вратари: Нойер, Рейна
Защитници: Боатенг, Бенатия, Данте, Рафиня, Бернат, Лам
Полузащитници: Алонсо, Швайнщайгер, Гьотце, Тиаго Алкантара, Хави Мартинес, Вайзер, Гаудино
Нападатели: Левандовски, Мюлер, Писаро, Курт
Контузени: Щарке, Рибери, Алаба, Бадщубер, Робен, Роде

 

Прогноза на Gol.bg:

Наставникът на баварците Пеп Гуардиола се завръща в родния си клуб, където само за четири сезона се превърна в най-успешния треньор в историята на "блаугранас". Откакто пое Байерн, специалистът промени стила на игра на германския колос, като през този сезон мюнхенци са регистрирали повече подавания средно на мач дори от Барса.

В исторически план Байерн има добри спомени на стадион "Ноу Камп", постигайки три победи в четири мача. Единственото им поражение обаче беше с резултат 4:0, постигнат още до почивката през 2009 година. Тогава треньор  на каталунците бе именно Гуардиола.

През сезон 1995/96 двата тима завършват 2:2 на германска земя на полуфиналите за Купата на УЕФА, но в реванша испанците падат с 1:2. През сезон 1998/99 Байерн постигна две минимални победи (1:0 и 2:1) в групите на Шампионската лига.

Най-пресният спомен е отпреди два сезона, когато Байерн се изгаври със своя опонент, елиминирайки го на полуфиналите в най-престижния европейски клубен турнир с общ резултат 7:0. Тогава на реванша германците постигнаха класическа победа.

От тогава обаче в двата тима настъпиха сериозни размествания. Агресивният стил на Байерн беше променен от Гуардиола, който вкара характерното за Барса "тики-така". Без своите крила Ариен Робен и Франк Рибери обаче тимът изглежда безидеен и срещу противник от калибъра на Барселона проблемът би бил осезаем.

Каталунците също претърпяха метаморфоза след назначението на Луис Енрике. Отборът постигна дълга серия без допуснат гол в началото на сезона, но после лъснаха дупките в защита. Дори в момента колебанията на каталунците отзад са видими, но атомното нападателно трио Меси-Суарес-Неймар компенсира с вкараните 108 гола до момента през кампанията.

Отбраната на Барселона се пропуква лесно срещу атакуващи и класни отбори, но пък офанзивната линия се смята за най-добрата в света към този момент. Байерн пък изпитва затруднения на чужд терен в турнира, записвайки две поражения (от Манчестър Сити и Порто) и едно безлично равенство (срещу Шахтьор).

Особено интересен ще е двубоят между двамата братя Алкантара - Тиаго и Рафиня. Първият е смятан за една от най-големите перли, излизали от академията на Барса Ла Масия. Липсата на достатъчно игрови минути обаче накара Тиаго да отиде в Мюнхен по личното настояване на своя ментор Гуардиола.

Макар домакините да минават за удобен противник на Байерн, мачовете между двата отбора винаги са изпълнени с много заряд и неизвестни. Дали Пеп е намерил рецептата как да "сготви" бившия си тим, или намиращите се в страховита форма каталунци ще си върнат тъпкано за боя от баварците отпреди две години?

Логиката сочи, че Барселона е фаворит в този двубой. Най-добрият вратар в света Мануел Нойер и защитата пред него едва ли ще бъдат достатъчни, за да спрат звездата Меси, разигралия се Суарес и Неймар.


Резултат:  Барселона - Байерн Мюнхен 3:1