Днес той е на 48 години, помощник-треньор в АЗ Алкмаар и посланик на "Нисан" за финала в Шампионската лига. Митичният Марко ван Бастен определи Идеалния отбор на Шампионската лига, в който заложи предимно на своите бивши съотборници в Милан, както на играчи от Барселона, Ювентус и Реал Мадрид.

Интересното е, че в единайсеторката на "лалето" няма нито един негов сънародник, както и нито един футболист от английски или германски клуб. Той "забрави" както бившите си съотборници в Милан и Холандия Франк Рийкард и Рууд Гулит, така и една от суперзвездите на футбола през този век Кристиано Роналдо.

Идеалния отбор на ван Бастен:
Вратар: Буфон
Защитници: Барези, Костакурта, Малдини, Тасоти
Халфове: Шави, Иниеста, Зидан, Роналдиньо
Нападатели: Меси, Роналдо Луиш Назарио де Лима

Какво каза за всеки един от тях Марко ван Бастен:

Вратар: Джанлуиджи Буфон (Ювентус и Италия). Един от най-добрите вратари в днешно време. Той има перфектен характер за един страж - разполага с невероятен авторитет в наказателното поле, особено когато трябва да дирижира защитниците пред себе си.

Централен бранител: Алесандро Костакурта (Милан и Италия). Един от най-добрите вътрешни защитници в Милан, който игра дълго време. Дори на тренировка беше толкова трудно да го преодолееш.

Централен бранител: Франко Барези (Милан и Италия). Той можеше да играе където и да е в отбрана. това, което често се забравя за него и способността му да изнася топката напред и да ти понаде откриващия пас.

Ляв защитник: Паоло Малдини (Милан и Италия). Бих го пуснал да играя в лявата зона на отбраната, макар да може да играе навсякъде. Може да се включва добре и в атака. През кариерата си участваше в изработването на толкова много голове.

Десен защитник: Мауро Тасоти (Милан и Италия). Той беше далеч повече от един защитник. Обичаше да се включва в предни позиции и често снабдяваше нападателите с центрирания.

Полузащитник: Шави (Барселона и Испания). Той е сред най-великите халфове на всички времена. Неговият контрол на топката, техническите му умения, пасовете му... Той даде на Барселона толкова много.

Полузащитник: Андрес Иниеста (Барселона и Испания). Заедно с Шави, той помогна на Барселона да доминира в Шампионската лига през последните десет години. Със своите пасове той е сред най-големите изобщо.

Полузащитник: Зинедин Зидан (Ювентус, Реал Мадрид и Франция). Той играеше в средата на терена като един генерал. Имаше техниката, триковете, пасовете и уменията да вкарва едни от най-красивите голове във футбола.

Полузащитник: Роналдиньо (Барселона, Милан и Бразилия). В Барселона и Милан той беше голямата звезда. Със своя дрибъл и подаванията си създаде толкова много попадения, а също така можеше да изпълнява невероятни преки свободни удари.

Нападател: Лионел Меси (Барселона и Аржентина). Той би бил звездата на този отбор. Той е най-добрият за последните 20 години, фантастичен е. Но не мисля, че е най-добрият в историята, защото никога не спечели световното първенство.

Нападател: Роналдо (Барселона, Интер, Реал Мадрид и Бразилия). През 90-те години на миналия век той правеше разликата. Първо за Барселона, после за Интер и Реал. Той вкарваше страхотни голове.