Валенсия се класира за груповата фаза на Шампионска лига, след като успя да елиминира Монако в голямото дерби от плейофите на турнира.

Това стана факт насред Франция, където "прилепите" паднаха с 1:2, но  с общ резултат 4:3 от двата мача влязоха в същинската фаза на надпреварата.

Двата отбора изиграха прекрасна среща на стадион "Луи II", но феноменален гол на Алваро Негредо още във 4-ата минута до голяма степен предреши крайния изход на сблъсъка.

"Монегастките" израниха малко по-късно чрез Редже, до края вкараха още едно попадение чрез резервата Гуидо Карийо, но после не успяха отново да намерят верния път към противниковата врата, за да пратят двубоя в продължения и ще трябва да се задоволят с участие в груповата фаза на Лига Европа.

Испания пък се превърна в първата страна, която ще има пет представителя в груповата фаза на най-силния клубен турнир. Там са още Барселона, Реал Мадрид, Атлетико Мадрид и Севиля, който се класира, след като миналия сезон спечели Лига Европа.


"Прилепите" пропуснаха великолепен шанс да поведат още във 2-ата минута, когато Мустафи беше оставен непокрит на задната греда и с мощен удар отблизо стреля, но Даниел Субошич показа невероятен рефлекс и спаси.

120 секунди по-късно обаче вратарят на домакините остана безпомощен. Тогава Алваро Негредо откри резултата по вълшебен начин. Фабиньо върна топката назад, но слабо, нападателят я пресече и с феноменален прехвърлящ удар насочи топката в сглобката на вратата, матирайки Субошич за 1:0.

Монако вече нямаше какво да губи и се хвърли във вихренни атаки, което даде резултат в 17-ата минута. След невероятно меле в наказателното поле, топката попадна в Раджи, който се обърна и с шут в долния ляв ъгъл се разписа за 1:1. Гостите имаха претенции за фаул в атака при попадението, но главният съдия Никола Рицоли остана безмълвен.

Второто полувреме започна с домакински натиск и Монако поиска дузпа още в самото начало. Претенциите обаче не бяха уважени, а препълнените трибуни бурно освиркваха решението на рефера.

В 57-ата минута Парехо стреля от фаул, но не успя да затрудни Субошич, който спокойно улови топката. В следващите минути, противно на логиката, испанците продължиха с по-настървената игра, но не успяваха да стигнат до опасно голово положение.

След малко повече от час игра Марсиал с прекрасен пас намери Силва в наказателното поле, но изстрелът на последния беше блокиран за радост на вратаря Матю Райън.

20 минути преди края Монако отново поиска 11-метров наказателен удар, след като Марсиал имаше претенции, че Мустафи е спрял топката с ръка при негов удар. Арбитрите обаче отсъдиха корнер, след който защитата на Валенсия се справи.

Четвърт час преди края французите все пак успяха да направят пълен обрат и надеждите им останаха живи. Тогава се получи меле в наказателното поле, при което Карийо се оказа най-съобразителен.

Райън спаси първия удар към вратата си, но топката стигна до резервата, който я добута в опразнената врата. При попадението останаха съмнения за фаул в атака, но съдиите прецениха, че е редовно.

До края иберийците играха като опълченци, оцеляха и в 6-минутното продължение на мача, което даде резултат и се класираха за груповата фаза на Шампионска лига.

Монако – Валенсия 2:1 (3:4 общ резултат)

Голмайстори:

0:1 Негредо (4)
1:1 Раджа (17)
2:1 Карийо (75)

Монако: Субошич, Карвальо, Раджи, Курзава (62-Елдерсон), Фабиньо, Силва, Тулалан, Диар, Пашалич (52-Лемар), Кавайеро (64-Карийо), Матриал
Треньор: Леонардо Жардим

Валенсия: Райън, Везо, Бараган, Мустафи, Парехо, Фегули, Перес (76-Барбоса), Гая, Фуего, Родриго (65-Пиати), Негредо (60-Алкасер)
Треньор: Нуно Еспирото

Монако, ст.: "Луи II"
Съдия: Никола Рицоли
Жълти картони: Пашалич, Тулалан, Елдерсон (Монако), Везо, Перес, Пиати (Валенсия)