Арсенал запази шансове за класиране на 1/8-финалите в Шампионска лига, след като победи с 2:0 Байерн Мюнхен в дербито от група F на турнира.

По този начин лондончани записаха първи успех през сезона в надпреварата и имат три точки, колкото Динамо Загреб. Баварците и  Олимпиакос пък имат по шест и оглавявал лидерството.

Двата отбора направиха страхотен мач на "Емиретс", изпълнен с много голови положения, особено през първото полувреме. Головете обаче паднаха след почивката и бяха дело на Оливие Жиру и Месут Йозил, който вкара в продължението. Френският национал пък се разписа в 77-ата минута, но попадението беше много спорно, защото останаха сериозни съмнения за игра с ръка.

В следващия кръг Байерн приема Арсенал на "Алианц Арена" на 4 ноември.


Мачът стартира динамично и още в първите секунди Роберт Левандовски проби, премина като пътен знак Пер Мертезакер в наказателното поле, но не успя да отправи завършва удар от непосредствена близост. "Топчиите" отговориха с превъзходен пас на Санти Касорла в коридор към Белерин, който обаче се намираше в положение на засада.

В 7-ата минута Арсенал пропусна чудесна възможност да поведе. Алексис Санчес напредна, намери Месут Йозил и халфът стреля от пеналта в долния десен ъгъл на Мануел Нойер, но световният шампион се разтегна и изби. Тио Уолкът можеше да направи добавка, но шутът му беше блокиран. Четири минути по-късно и Петър Чех демонстрира класата си. Тиаго Алкантара направи брилянтно двойно подаване с Томас Мюлер, испанският национал веднага стреля, но в обсега на стража.

В следващите минути Байерн натисна домакините си дълбоко в тяхната половина, докато Арсенал разчиташе на мълниеносни контраатаки. В 27-ата баварците стигнаха до нова стрелкова позиция, след като Шаби Алонсо намери Артуро Видал, който шутира. Чех обаче отново беше на мястото си и отрази. Играта продължи да бъде двуостра и Санчес получи шанс да стреля след изпълнение на корнер, но го пропиля, пращайки топката високо над вратата.

След малко повече от половин час игра "артилеристите" буквално избухнаха. Начо Монреал центрира отляво във вратарското поле, където Уолкът засече с глава, но Нойер показа защо е считан за вратар №1 в света от мнозина и буквално отчая английския национал с брилянтната си намеса. В 42-ата минута Санчес сбърка при изнасянето на топката, тя попадна в Дъглас Коста, който отправи удар фронтално срещу вратата, получи се рикошет и Байерн спечели корнер, след който не последва нищо опасно.

Второто полувреме започна с два изстрела на Коста, като вторият беше опасен, но мина над напречната греда. В 54-ата минута и Левандовски стреля мощно, Чех докосна топката и тя излезе в корнер. След неговото изпълнение Коста шутира по диагонала по земя, но вратарят на лондончани сигурно улови. Арсенал създаде първото си опасно положение след почивката, когато Йозил подаде кум Коклен, който стреля от движение и кълбото профуча на сантиметри от сглобката.

В 75-ата минута германският шампион направи контра като по учебник, при която Мюлер беше изведен очи в очи с Чех, но в последния момент Косчелни с решават шпагат успя да извади нападателя от равновесие и спаси вратаря си от разстрел. Секунди по-късно звездата на Байенр овладя на гърди, обърна се и шутира в далечния ъгъл, но покрай целта.

В 77-ата минута Арсенал поведе с комичен гол! При центриране от фаул, Нойер и Мюлер не се разбраха, кълбото подмина двамата и току-що появилият се на терена Оливие Жури се оказа на точната позиция. Докато падаше на земята френският национал едвам чукна топката с глава, но това беше напълно достатъчно да я прати в мрежата за 1:0! Мюлер обаче имаше претенции, че Жиру е играл с ръка, но главният съдия Джунейт Чакър от Турция не ги уважи.

До края Йозил вкара много щастлив гол от близко разтояние, оформи крайното 2:0 и така Арсенал нанесе първа загуба от началото на сезона на Байерн в Бундеслигата и Шампионска лига.

Арсенал – Байерн 2:0

Голмайстори:

1:0 Жиру (77)
2:0 Йозил (94)

Арсенал: Чех, Монреал, Косчелни, Мертезакер, Белерин, Касорла, Коклен, Санчес (82-Гибс), Йозил, Рамзи (57-Чембърлейн), Уолкът (74-Жиру)
Мениджър: Арсен Венгер

Байерн: Нойер, Бернат, Боатенг, Алаба, Лам, Видал (70-Рафиня), Алонсо (70-Кимих), Коста, Алкантара, Мюлер, Левандовски
Треньор: Пеп Гуардиола

Лондон, ст.: "Емиратс"
Съдия: Джунейт Чакър (Турция)
Жълти картони: няма