Арсенал победи с 3:0 Динамо Загреб в мач от група F на Шампионска лига и запази шансове за класиране на 1/8-финалите на турнира.

Головете на стадион "Емиретс" в Лондон реализираха звездите Месут Йозил и Алексис Санчес на два пъти. По този начин "артилеристите" събраха 6 точки и последният мач в групата срещу Олимпиакос, който има 9 т., ще се окаже като финал.

"Артилеристите" се нуждаят от победа с два гола разлика или минимум 3:2 на Балканите, за да успеят да хванат последния влак за плейофите, тъй като загубиха у дома от гърците с 2:3, но имат по-добра голова разлика. Сблъсъкът ще се играе на 9 декември.

Иначе Арсенал победи хърватите напълно заслужено, въпреки че започна срещата нервно. След попаденията обаче домакините се отпуснаха, а за 90 минути не допуснаха нито едно опасно положение пред Петър Чех.


В началните минути, въпреки че Арсенал контролираше мача, си личеше припряността на футболистите на Арсен Венгер заради важността на мача и отборът не създаваше чисти голови положения. Това най-ярко си личеше от действията на централния нападател Оливие Жиру, който се връщаше в половината на лондончани, за да започва атаките.

В 23-ата минута "топчиите" създадоха по-интересно положение в предни позиции, след като Начо Монреал центрира в наказателното поле, където непокритият Жиру не успя да засече със странична ножица. 4 минути след това Марко Рок показа отлична техника, преминавайки през няколко футболисти на домакините, но не успя да изведе Жуниор Фернандес.

Буквално в следващата атака Арсенал все пак поведе. Санчес получи пас от центъра, напредна и с няколко движение залъга отбраната на гърците, след което центрира във вратарското поле. Изненадващо Йозил беше на върха на атаката и с глава прати топката в долния десен ъгъл за 1:0!

Четири минути по-късно английският колос сложи точка на спора. Леонардо Сигари допусна фрапантна грешка при изнасянето на топката в наказателното поле и Начо Монреал пресече паса му. Испанецът веднага намери Санчес, който отблизо нямаше как да сбърка за 2:0.

Пет минути преди края на полувремето Йозил можеше да направи преднината на Арсенал класическа, след като проби и навлезе в наказателното поле, но се получи рикошет и кълбото излезе в корнер, след който не последва нищо интересно. Минути по-късно германският национал беше оставен непокрит около точката за дузпата и моментално шутира, но този път Едуардо показа чудесен рефлекс и спаси.

Втората част започна с опасен изстрел на Касорла, който беше избит от Едуардо в корнер. След неговото изпълнение Жиру засече с глава, но защитник на Динамо изби от голлинията и спаси отбора си от трети гол. В 57-ата минута и хърватите показаха зъби, след като Антолич нахлу в наказателното поле, рязко смени посоката на движение и шутира по диагонала, но се получи рикошет и не се наложи Чех да се намесва.

В 69-ата минута Джоел Кембъл с прекрасен извеждащ пас разсече защитата на Динамо и изведе Санчес сам срещу вратаря. Чилийският национал се справи с него и отблизо направи преднината на домакините класическа. Десет минути реди края резервата Соудина успя да вкара за Динамо, но попадението беше правилно отменено заради засада.

До края не падна нов гол и Арсенал напълно заслужено спечели.

Арсенал – Динамо

Голмайстори:

1:0 Йозил (29)
3:0 Санчес (33, 69)

Арсенал: Чех, Белерин (80-Дебюши), Мертезакер, Косчелни, Монреал, Фламини, Касорла (80-Чембърс), Кембъл, Йозил, Санчес, Жиру (67-Рамзи)
Мениджър: А. Венгер

Динамо: Едуардо, Пинто, Сигали, Таравел, Мател, Пяка, Машадо (83-Чорич), Сантос, Антолич (70-Енрикес), Фернандес (57-Соудани), Рог
Треньор: З. Мамич

Лондон, ст.: "Емиретс"
Съдия: Виктор Касай (Унгария)
Жълти картони: Монреал (Арсенал)