Бенфика победи Зенит с 1:0 с гол в последната минута в първи 1/8-финален мач от Шампионската лига. В герой за своите се превърна нападателят Жонас, който попари руснаците в края на мача.

Първото полувреме ще се запомни с изключително грубата игра на двата отбора, която им донесе цели четири жълти картона, три от които бяха за състава на домакините.
 
През втората част Бенфика бе по-активният отбор и опита да промени развоя на мача, но силите на отбора стигнаха само за един-единствен точен изстрел към вратата на Зенит, при който се наложи Лодигин да показва своя рефлекс.
 
Развръзката дойде в последната минута на мача, когато първо Кришито получи втори жълт и респективно червен картон, а при последвалото центриране Жонас се възползва прекрасно от центрирането в наказателното поле и попари отбора на  Зенит.
 
Така Бенфика постигна изключително ценна победа с 1:0, преди реванша в Санкт Петербург след три седмици.
 

Двубоят започна с лек домакински натиск, но гостите от Санкт Петербург бързо се окопитиха и след грешка в защитата на Бенфика, Дзюба се озова на добра позиция, но не успя да застраши вратата на домакините.
 
В седмата минута Дани от отбора на гостите показа завидна бързина и пробяга почти целия терен с топката, но пасът му към Дзюба дойде малко дълъг и вратарят на Бенфика улови.
 
Следващите десетина минути играта се понакъса и не се стигна до нищо интересно пред двете врати.
 
Течеше 19-ата минута, когато Бенфика отправи първия си точен изстрел към вратата на Зенит. Митроглу получи хубава топка пред границата на наказателното поле и нахлу навътре, но ударът му бе право във вратаря на гостите.
 
Малко преди да измине половин час игра, Митроглу се пребори за една топка и подаде към Жонас, който отправи страховит удар. Получи се лек рикошет и топката премина на сантиметри от левия страничен стълб на вратата, пазена от Лодигин.
 
После гол на Бенфика бе отменен заради очевидна засада, а десет минути преди края на полувремето Хълк отправи бомбен шут по земя от пряк свободен удар, но не уцели рамката на вратата.
 
До края на първата част не се случи нищо интересно и двата отбора се оттеглиха на почивка при нулево равенство.
 
Пет минути след началто на второто полувреме Аксел Витсел отправи много хубав удар към вратата на Бенфика, но вратарят внимаваше и изби в корнер. При последвалото изпълнение отново Витсел изпробва рефлекса на Жулио Сезар, но вратаря пак се справи и улови.
 
В следващите минути домакините опитаха удари чрез Гайтан и Митроглу, но за пореден път твърде неточни.
 
Най-чистото положение в мача дойде двайсет минути преди края. Хубава атака на Бенфика отляво доведе до центриране, при което Жонас свали топката към Гайтан, той пое отлично и се освободи от защитник на гостите, но последвалият удар бе спасен с вещина от вратаря на Зенит.
 
Оставаха десет минути, а двата отбора така и не намираха път към вратата на своите противници. Играта се водеше предимно в центъра на терена и никой не смееше да рискува.
 
В последната минута Кришито получи втори жълт и респективно червен картон. А при последвалото центриране Жонас с глава попари руснаците и отбеляза единствения гол в мача.
 
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/sdlYmvcZzQg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 
 
Бенфика - Зенит 1:0
 
1:0 Жонас - (90')
 
Жълти картони: Алмейда - (16'), Жардел - (35'), Пици - (43'), Х. Гарсия - (59'), Кришито - (68')
Червен картон: Кришито (90')
 
 
Бенфика: Сезар, Елизеу, Жардел, Линдельоф, Алмейда, Санчес, Самарис, Гайтан, Йонас, Пици (Гоназалес - 71'), Митроглу (Хименес - 63')
 
Зенит: Лодигин, Кришито, Ломбертс, Гарай, Анюков, Х. Гарсия, Витсел, Дани (Маурисио - 87'), Хълк, Шатов (Жирков - 81'), Дзюба