Испанският колос Реал Мадрид елиминира Рома след две победи с по 2:0 в осминафиналните битки в Шампионска лига. Снощи "вълците" изиграха страхотен мач на "Сантяго Бернабеу" и въобще не изглеждаха обречени, но късметът им обърна гръб и чудото не стана факт.

Арсенал е в абсолютно същото положение, след като в първата среща загуби с 0:2 у дома от големия фаворит и носител на трофея Барселона. Имат ли шансове лондончани на "Ноу Камп"? Според всички, момчетата на Арсен Венгер ще бъдат тотално погазени, но историята ни дава примери с няколко невероятни обрата. И в някой от тях се е случвало именно по-добрият отбор да отпадне.

7.Олимпиакос – Манчестър Юнайтед

1/8-финал, сезон 2013/14
Първи мач: 2:0 за Олимпиакос
Втори мач: 3:0 за Юнайтед

В първата среща в Гърция Юнайтед не показа абсолютно нищо. В 38-ата минута Алехандро Домингес откри резултата, после Джоел Кембъл вкара за 2:0. След срещата всички се съгласиха с факта, че гостите са паднали напълно заслужено. Дори мениджърът на "червените дяволи" Дейвид Мойс призна превъзходството на Олимпиакос и добави: "Олд Трафорд" е видял изключителни двубои. Ще се случи още един". И позна.

6.Челси – Барселона

1/4-финал, сезон 1999/00
Първи мач: 3:1 за Челси в Лондон
Втори мач: 5:1 за Барселона

Това е сблъсък от дните, когато Роман Абрамович още нямаше нищо общо с Челси, а Луиш Фиго беше любимецът на каталунската публика. В Лондон домакините спечелиха с 3:1, а реваншът в Испания завърши при същия резултат и се стигна до продължения. В тях Ривалдо и Патри Клуйверт направиха фантастичния обрат факт. "Първата среща беше голям удар за нас, но реагирахме на ситуацията и изиграхме перфектен реванш", каза тогава Фиго.

5.Наполи – Челси

1/8-финал, сезон 2011/12
Първи мач:
3:1 за Наполи в Италия
Втори мач: 4:1 за Челси

Сблъсъкът е подобен на горния, но с разликата, че този път Челси не е жертвата, а ловецът. В първата среща в Италия, домакините спечелиха с 3:1 и бяха спокойни преди гостуването си на "Стамфорд Бридж". И тук се стигна до допълнително време, но този път в него падна само един гол. Дело на Бранислав Иванович, а в този сезон лондончани, под ръководството на Роберто Ди Матео, за първи път в историята си спечелиха Шампионска лига.

4.Милан – Барселона

1/8-финал, сезон 2012/13
Първи мач:
2:0 за Милан на "Сан Сиро"
Втори мач: 4:0 за Барса

Барселона пристигна в Милано с мисълта да атакува домакините си. Изглеждаше, че отборът на Макс Алегри играе за 0:0, тъй като напълно предостави топката на противника. Но с две контри, "росонерите" спечелиха с 2:0 и имаха чудесна преднина преди реванша. На "Ноу Камп" обаче италианците бяха тотално развинтени и Барса се класира за следващата фаза на Шампионска лига.

3.Порто – Байерн

1/4-финал, сезон 2014/15
Първи мач:
3:1 за Порто
Втори мач: 6:1 за Байерн в Мюнхен

През последните години Байерн е мощен и стабилен. За това е много изненадващо какво се случи в Португалия през миналия сезон. Порто буквално разкъса на парчета мюнхенци и след срещата Пеп Гуардиола призна, че е необичайно отборът му да губи с 0:2 след 10-ата минута. В реванша Байерн не само спечели, но унищожи опонентите си. До 40-ата минута преднината на германците беше 5:0...

2.Реал – Монако

1/4-финали, сезон 2003/04
Първи мач:
4:2 за Реал в Мадрид
Втори мач: 3:1 за Монако

Монако едва елиминира Локомотив Москва и се падна с Реал Мадрид. В Испания домакините спечелиха комфортно с 4:2 и класирането на "монегаските" за следващия етап изглеждаше фантазия. И особено, след като Раул изведе Реал напред на реванша. Но Фернандо Мориентес, който по това време игра под наем в Монако именно от "белия балет", вкара по един гол и в двата мача, в допълнение и двете попадения на Людовик Жюли на "Луи II", сътвориха сензацията. После французите стигнаха до финала, загубен с 0:3 от Порто на Жозе Моуриньо.

1.Милан – Депортиво Ла Коруня

1/4-финал, сезон 2003/04
Първи мач:
4:1 за Милан на "Сан Сиро"
Втори мач: 4:0 за Депортиво в Испания

Това е най-легендарното възкръсване в историята на елиминациите на Шампионска лига. Чудовищата Шевченко, Кака и Пирло отбелязаха четири гола на Депортиво Ла Коруня в първия мач и само лудите можеше да си помислят, че действащият европейски клубен шампион ще бъде елиминиран. Но невъзможното се случи. Депортиво спечели реванша с 4:0 и постави рекорд – за първи път отбор успява да заличи пасив от три гола и да продължи напред.