Мадрид е столицата на европейския футбол. За втори път в последните три години "Реал" и "Атлетико" ще спорят кой ще е кралят. Но дербито между столичните съперници далеч не е сред най-върлите в световния футбол. Вестник "Дейли телеграф", цитиран от "Труд" направи класация и според нея мачът е чак под №21. Българското дерби ЦСКА - "Левски" въобще не фигурира. Ето кои са първите.

"Бока Хуниорс" - "Ривър Плейт"

Само няколко километра делят стадионите им. "Бока" е отборът на работягите, а "Ривър Плейт" са наричани "милионерите". Дербито е наричано "Ел Суперкласико" и е най-лудото в смета. "Бока" води с 86:78 победи.

"Рейнджърс" - "Селтик"

Освен футбол тук има и религиозна основа - дуелът между протестантите от "Рейнджърс" срещу католиците от "Селтик". В европейския футбол по-голяма война няма. Наричат я "Старата фирма". "Вземете всички дербита по света и те няма да са една милионна от този мач", казва ексцентричният италианец Паоло ди Канио.

"Цървена звезда" - "Партизан"

Сърбия винаги изпада в треска заради този двубой, в който винаги има много бомби, факли и расизъм. Полицай под прикритие дори бе убит. Сложиха му ракета в устата.

"Фенербахче" - "Галатасарай"

"Фенерите" са от Азия, "сараите" от Европа. Първият голям сблъсък между фенове датира от 1934-та. В следващите 82 години мачът е белязан с антагонизъм, нападения, расизъм и смърт.

"Ал Ахли" - "Земалек"

Това не е само дерби на Кайро, а на цял Египет и дори на цяла Африка. "Ал Ахли" е клубът на борците срещу британската колонизация, а "Земалек" - на краля. Стотици са умрели около това дерби, играло се пред празни трибуни и на неутрални терени, но войната никога не спира.

"Аякс" - "Фейенорд"

Феновете на "Фейенорд" идват от доковете на Ротердам, а тези на "Аякс" са благородници от каналите на Амстердам. От футболно естество столичани превъзхождат много - 33 срещу 14 титли.

"Барселона" - "Реал"

Най-футболното дерби, наричано "Ел Класико". Но на трибуните омразата няма граници. Свинска глава бе хвърлена срещу Луиш Фиго, след като отиде от "Барса" в "Реал". Легендите Бернд Шустер, Михаел Лаудруп и Гари Линекер признават - никога не са виждали по-голяма омраза.

"Олимпиакос" - "Панатинайкос"

Този мач е известен като "майката на всички битки" и противопоставя двата най-успели клуба на Атина. "Олимпиакос" има повече титли, но ПАО единствен е стигал финал за КЕШ. "Червено-белите" спечелиха 11 от последните 12 шампионата.

"Рома" - "Лацио"

"Дерби дела Кипатиле"! Единственият мач между съперници, които делят един стадион в топ 10 на класацията. В Битката за Рим винаги има расизъм, антисемитски плакати, боеве и смърт. Страшно е да си в Рим в този ден.

"Манчестър Юнайтед" - "Ливърпул"

Икономическата доминация между двата града е в основата на омразата. През 80-те години футболистите на "Юнайтед" бяха атакувани със сълзотворен газ на "Анфийлд". Агитките на двата клуба пеят за нещастието на своя враг - "Юнайтед" за трагедията на "Хилзбъро", а "Ливърпул" - за самолетната катастрофа в Мюнхен.

Останалите дербита в топ 25

"Милан" - "Интер", "Фламенго" - "Флуминензе", "Уест Хем" - "Милуол", "Нюкасъл" - "Съндърланд", "Арсенал" - "Тотнъм", "Астън Вила" - "Бирмингам", "Палмейрас" - "Коринтианс", "Борусия" (Дортмунд) - "Шалке", "Уулвърхемптън" - "Уест Бромич", "Хартс" - "Хибърниънс", "Реал" - "Атлетико", "Манчестър Сити" - "Манчестър Юнайтед", ЦСКА (Москва) - "Спартак", "Бенфика" - "Спортинг", "Ню Йорк Сити" - "Ню Йорк Ред Булс".