"Ще оставим душите си на терена. Родени сме да играем подобни финали", обяви Серхио Рамос на 24 май 2014 г. - денят на финала на Шампионската лига в Лисабон, отново между Реал и Атлетико. Тогава говориха още Пепе, Карвахал, Арбелоа и Кристиано. И петимата все още са в състава, като за някои, като Арбелоа, това ще бъде последният мач с белия екип. Сега в състава ги няма Касияс, Ди Мария, Коентрао и Кедира, които бяха титуляри в онзи двубой, но останалите играчи са същите като сега.

Треньорът е друг, но пък изповядва същата философия като Анчелоти. Обстановката и напрежението са различни. И в състава има двама играчи, които вече имат много повече тежест - Бейл и Каземиро. Последният изгледа от трибуните онзи финал и чак след това се превърна в основна част от отбора. Бейл вкара решителния гол на "Луш", но тогава не беше ключова фигура за Реал. Онова беше Реал на Кристиано, Шаби Алонсо и Ди Мария.

Сега вече Бейл обаче има много по-важна роля. И можем да кажем, че този Реал е много повече на Бейл в сравнение с отбора преди две години. Заради израстването, което показа, и головете му, които през този сезон често се оказаха решаващи. Попаденията му с глава срещу Райо и Реал Сосиедад спасиха отбора и благодарение на него Реал Мадрид до последния кръг имаше шанс да спечели титлата на Испания. Негова беше и заслугата за автогола на Фернандо в мача с Ман Сити и класирането на финала в Шампионската лига. Заради контузиите това се оказа сезонът, в който изигра най-малко мачове - 30, срещу 48 и 44 в предишните сезони. 

Но пък отбеляза най-много голове - 19, а освен това се отчете и с 10 асистенции. И освен това той е човек за финалите. Отбеляза на финала в Лисабон срещу Атлетико и донесе Купата на краля на Реал срещу Барселона през същата тази година. През 2014-а Реал загуби титлата в последните кръгове (загуби 7 точки в последните 5 мача) и купата не беше достатъчна за Флорентино Перес, за да задържи Карло Анчелоти. Италианецът пристигна в Лисабон, знаейки, че при неуспех приключението му в Мадрид ще приключи. Сега е по-различно за Зидан. Отборът може да остане без трофей за втора поредна година, но мястото на французина не е застрашено.

Пристигна през януари, за да спаси разсипания тогава отбор. Направи каквото можа и докара отбора до борба за титла в последния кръг и финал на Шампионската лига. Дали ще продължи като треньор на Реал, не зависи от резултата на "Сан Сиро". Той има договор до 2018-а и си извоюва правото да започне следващия сезон от нулата. Също както Анчелоти в сезона на Десетата. И хармонията между треньора и играчите е очевидна. Когато Анчелоти пристигна в Мадрид, обяви, че спечелването на Десетата не трябва да се превръща в мания. Обаче не стана така. Отборът не беше достигал финал от 2002-ра. След победи над Шалке, Борусия и Байерн обаче стигна до Лисабон. За Португалия с отбора пътуваха легенди като Ди Стефано, Йеро, Раул, Миятович. Още преди финала феновете написаха нов химн на отбора по повод Десетата. И това показва очакванията, които бяха възложени на тима. Реал обаче успя да победи и сега отива към Милано с много по-малко напрежение.

"Ел Паис", превод на вестник "7 дни спорт"