През декември УЕФА ще проведе заседание, на което ще бъде обсъдено промяна на формата в Шампионска лига.

Очаква се броят на отборите да бъде намален от 32 на 16, като това може да стане най-рано през сезон 2018/19. "До края на годината трябва да вземем решение за нов формат. Ще разгледаме варианти и ще изслушаме всички предложения", заяви изпълнителният директор на УЕФА Джорджо Маркети пред Associated Press.

Решаваща дума за промяната ще има и бъдещият президент на европейската футболна централа, който ще бъде избран на 14 септември. С решението се цели да се увеличи рейтинга на мачовете от Шампионска лига, като големите клубове ще делят по-тлъст дял от печалбите, които в момента са 1,3 милиарда евро и се разпределят между 32-та участващи отбора.

Опциите за промяна включват и дните на мачовете. Те могат да бъдат преместени за събота, а не както е сега – вторник и сряда. Причината за това е, че ще се привлече по-голяма аудитория от азиатската и американската публика, което ще генерира още приходи.

По този начин от УЕФА искат да премахнат и предвидимите групи, които не привличат толкова голям зрителски интерес и ще отпадне опасността за създаване на отделна Суперлига, която да бъде управлявана от най-богатите клубове.