Порто и Рома си врътнаха 1:1 в първа плейофна среща за влизане в групите на Шампионската лига. Така всичко в тази двойка ще се реши на стадио "Олимпико" в Рим след седмица.

Италианците дръпнаха в резултата чрез автогол на Фелипе, домакините стигнаха до равенството с попадение от дузпа на Андре Силва в 61-ата минута.

Трябва да се отбележи, че Рома игра повече от полувреме в намален състав, след като малко преди почивката Томас Вермаелен бе изгонен от игра за втори жълт и респективно червен картон. 


Срещата в Португалия започна с атаки и към двете врати. Още в 6-ата минута Мохамед Сала се озова на чиста позиция и стреля остро, но топката мина до гредата.

Отговорът на Порто бе тупалка на Андре Андре, но в аут. Последва нов шан са римляни. Сала отново надигра португалската защита, навлезе остро в наказателното поле на домакините, но там се засуети и бе блокиран.

Така се стигна до 21-ата минута, когато Фелипе си заби нелеп автогол и Рома поведе с 0:1. В следващите минути играчите на Порто натисна здраво и създаде страхотни положения, но Отавио не се възползва и изпусна.

След половин час игра Раджа Наинголан стреля силно от дъгата на пеналта, но не се стигна до ново попадение. В 41-ата минута "вълците" от Рим останаха в намален състав, след като Томас Вермаелен получи втори жълт и респективно червен картон.

Второто полувреме започна с атаки за домакините, но с пропуск се отчете Андре. Рома бе близо до втори гол, но удар на Алесандро Флорензи мина до гредата.

В 61-ата минута Порто получи право да изпълни дузпа. Зад топката застана Андре Силва и хладнокръвно успя да изравни - 1:1. В следващите минути португалците изцяло доминираха, но с пропуски се отличиха Фелипе и Адриан.

В 71-ата минута Данило Перейра навърза отбраната на Рома и стреля от ъгъла на наказателното поле, но топката профуча до гредата. До края Порто натисна здраво, но нямаше шанс за нов гол и всичко ще се реши след седмица в Рим.

ПОРТО - РОМА 1:1

Голмайстори:
0:1 Фелипе (21 - автогол)
1:1 Андре Силва (61 - дузпа)

Порто: КАСИЯС, ПЕРЕЙРА, ФЕЛИПЕ, МАРКАНО, ТЕЛЕС, ЕРЕРА, ДАНИЛО ПЕРЕЙРА, АДРИАН, ОТАВИО, АНДРЕ АНДРЕ, СИЛВА

Рома: АЛИСОН, ФЛОРЕНЗИ, МАНОЛАС, ВЕРМАЕЛЕН, ХЕСУС, НАИНГОЛАН, ДЕ РОСИ, СТРООТМАН, САЛА, ДЖЕКО, ПЕРОТИ