УЕФА официално обяви, че от сезон 2018/19 Шампионска лига е променена. Четирите отбора на Испания, Англия, Германия и Италия с най-висок коефициент автоматично ще получават места в груповата фаза на турнира и няма да преминават през никакви квалификации.

До момента завършилият на 4-то място играеше плейофи, докато в Серия "А" това беше бронзовият медалист, тъй като страната имаше три квоти за турнира на богатите. Първенецът на Лига Европа също ще получават директно място в същинската част на надпреварата.

Промените по никакъв начин няма да навредят на шампионите на по-слабите първенства като българското. Така първенецът на Първа лига отново ще трябва да мине през ситото на квалификациите и плейоф, за да се класира за груповата фаза на Шампионска лига.

УЕФА прибегна до тези промени, защото водещите клубове на Стария континент искаха да се отцепят и да създадат своя Суперлига, в която да участват всички грандове. В това число влизат и отбори като Милан, Интер и Ливърпул, които от години се намират в криза и не могат да се класират за най-силния клубен турнир.

След промените обаче това няма да е така, защото клубовете с историческо значение ще се ползват с привилегии. Това означава, че ще се взима под внимание клубният коефициент, който до момента се изчисляваше за последните пет сезона.

Наградните фондове от Шампионска лига и Лига Европа също ще бъдат значително увеличени.