Италианският хегемон Ювентус постигна първа победа в тазгодишното издание на Шампионска лига, след като без особени проблеми надделя с 4:0 при гостуването си на Динамо Загреб.

В основата на успеха за "бианконерите" бяха летните покупки Миралем Пянич и Гонсало Игуаин, които вкараха головете през първото полувреме. Халфът откри резултата след фрапантна грешка в защитата на хърватите, а малко по-късно стрелецът вкара втория гол след асистенция на босненеца. Между двете попадения Гордън Шилденфелд с глава нацели горната греда. След почивката и Пауло Дибала записа името си сред голмайсторите след великолепно изпълнение, а в края и Дани Алвеш беше точен.

След победата на стадион "Максимир" Юве събра 4 точки и излезе на върха в група "Н" на турнира, докато "шахматистите" остават на дъното без спечелена точка. Мачът в Загреб беше изгледан и на живо от бъдещия треньор на Динамо Ивайло Петев, който напусна националния отбор, за да поеме местния гранд.


Първият добър шанс се откри за Юве още в 3-ата минута, когато Авлеш проби отдясно и центрира във вратарското поле, където Игуаин засече, но над вратата. Малко по-късно италианският колос спечели корнер, от който Пянич намери Киелини, но защитникът не успя да отправи хубав изстрел. В следващите минути гостите продължиха да бъдат по-активният отбор на терена и след четвърт час игра Ернанес отправи истински снаряд, който профуча покрай целта.

В средата на първото полувреме логичното се случи и Юве поведе. Бонучи пусна дълъг пас в половината на Динамо, защитник сбърка, изведе Пянич сам срещу вратаря и халфът с технично отиграване откри резултата. Хърватите отговориха на предизвикателството 120 секунди по-късно, когато Шилденфелд засече с глава центриране от фаул и напречната греда спаси Буфон.

След половин час игра "старата госпожа" нанесе втория си удар в мача. Пянич с прекрасен пас намери Игуаин в наказателното поле, Ел Пипита овладя на гърди и с шут по земята матира Шемпер за 2:0! Пет минути преди края на полувремето Бонучи с нов превъзходен пас от дълбочина изведе свой съотборник, този път Кедира, който с глава прехвърли вратаря, но бранител изби в последния момент.

Десетина минути след подновяването на играла Дибала вкара първия си гол през новия сезон, за да покачи на 3:0 за Юве. Перлата на "старата госпожа" получи пас от Дани Алвеш на около 30 м от вратата и с фантастично изпълнение опъна мрежата и обра овациите. После Макс Алегри пусна в игра бившите футболисти на Динамо Марко Пяца и Марио Манджукич и младокът можеше да се разпише в 74-ата минута след удар в далечния ъгъл, който вратарят изби.

До края и Алвеш вкара гол в трети пореден мач за Юве. В 85-ата минута той изпълни фаул, топката рикошира в стената, след което вратарят играе с нея, но вместо да я избие й помогна да влети в мрежата. Някои записаха това като автогол на Шемпер, но Алвеш се радваше като малко дете, както стана и при успеха пред уикенда с 1:0 над Палермо. Тогава сицилианци вкараха в собствената си врата след шут именно на Алвеш, който обаче не беше записан на негово име.

Динамо Загреб – Ювентус 0:4

Голмайстори:

0:1 Пянич (24)
0:2 Игуаин (31)
0:3 Дибала (57)
0:4 Шемпер (85)

Динамо: Шемпер, Ситум, Сигали, Шилденфелд, Пивалич, Антолич (72-Машадо), Бенкович, Джонас (48-Фиолич), Судани, Фернандес (57-Ходжич), Павичич
Треньор: Желко Сопич

Ювентус: Буфон, Бардзали (68-Пяца), Киелини, Бонучи, Евра, Алвеш, Ернанес, Кедира, Пянич (46-Куадрадо), Дибала, Игуаин (71-Манджукич)
Треньор: Макс Алегри

Загреб, ст.: "Максимир"
Съдия: М. Де Соуса (Португалия)
Жълти картони: няма

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/93GWsEK1ONY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>