Италианският колос Ювентус постигна много важна победа в група "Н" на Шампионска лига, след като надделя с 1:0 при гостуването си на Олимпик Лион във Франция. Мачът се разви много драматично, а с успеха възпитаниците на Макс Алегри събраха 7 точки и са на върха в класирането. С толкова е и Севиля, докато французите остават с 3 т.

В началото на първото полувреме гостите бяха по-активни, но чистите голови положения бяха за отбора на Лион, който на два пъти не се възползва пред открилите му се шансове. В 35-ата минута Леонардо Бонучи направи дузпа, която беше изпълнена от звездата на Лион Алексаднре Лаказет. Ударът на острието обаче беше спасен от легендата Джанлуиджи Буфон, с което той затвори устите на критиците, че в последно време се намира в слаба форма.

В началото на втората част капитанът на Юве за сетен показа извънземна класа, а в 53-ата минута "бианконерите" останаха с човек по-малко на терена, след като Марио Лемина беше изгонен от игра за втори жълт картон. После Буфон направи още няколко великолепни спасявания, а в 76-ата минута резервата Хуан Куадрадо вкара фамозен гол, с което донесе измъчената победа за отбора си.

Атаката на домакините поведе атомното им дуо Набил Фекир и Алексаднре Лаказет, а 19-годишният Муктар Диакаби направи своя официален дебют в най-силния клубен турнир. Треньорът на "старата госпожа" Макс Алегри пък се върна към схема 3-5-2, като ветеранът Патрис Евра беше предпочетен като централен защитник пред Меди Бенатия, който доскоро лекуваше контузия.


Италианският колос започна мача по-активно и създаде няколко суматохи пред вратата на Лопес, но до сериозна опасност не се стигна. Първата реалност голово възможност в мача беше за Лион. След четвърт час игра Диакабу засече с глава центриране от фланга, но на сантиметри от целта.

След 20 минути игра французите пропуснаха нов добър шанс да поведат. Рафаел скочи най-високо след корнер – ахилесовата пета на Юве от началото на сезона, но кълбото мина над напречната греда. В 25-ата минута Игуаин накара Лопес да демонстрира класа. Аржентинският стрелец беше чудесно изведен от дълбочина, стреля в далечния ъгъл, но вратарят на "хлапетата" се разтегна и със сетни сили изби.

Така се стигна до 35-ата минута, когато след изпълнение на корнер Бонучи спъна в наказателното поле Фекир и главният съдия от Полша Шимон Марчиняк без да се замисля отсъди дузпа. Зад топката застана звездата на Лион Лаказет, който стреля в долния ляв ъгъл, но Буфон за пореден път показа, че е вратар №1 на планетата за всички времена и с чудесна намеса изби.
В 40-ата минута Дибала центрира добре от фаул, Бонучи се измъкна от персоналния си пазач, но не успя да играе с топката. 180секунди по-късно Юве създаде най-хубавото си положение до момента. Алвеш центрира и Игуаин засече мощно с глава, но Лопес плонжира и спаси. Секунди след това торинци пропуснаха нов шанс, след като кълбото беше качено на главата на Бонучи, но мерникът на защитника му изневери.

Четири минути след подновяването на играта Буфон отново показа извънземната си класа. При бърза контра на Лион Лаказет намери Фекир в наказателното поле, той шутира, но капитанът на гостите с върха на пръстите си отчая нападателя. Малко след това дойде най-спортният момент в мача, след като Дардер удари без топка Пянич, но получи само жълт картон.  Секунди след това обаче Фекир успя да изкара второ официално предупреждение на Лемина и Юве остана с човек по-малко на терена.

Въпреки това в 67-ата минута италианките бяха на косъм от гола. Игуаин беше изведен очи в очи с Лопес, тръгна да го финтира и стражът улови топката. Нападателят обаче се намираше в засада, която ба маркирана. В ответната атака Лаказате проби и отправи изстрел, но Буфон отново беше на мястото си и спаси. Малко по-късно вратарят на Юве направи ново чудо, след като Факир засече от непосредствена близост, но отново срещна "стената" пред себе си.

Така се стигна до 76-ата минута, когато току-що появилият се на терена Куадрадо вкара фамозен гол. Колумбийският национал проби отдясно, финтира защитник и стреля от малък ъгъл, за да матира Лопес за 1:0! До края Ювентус задържа крехката си преднина и се поздрави с успеха.

Лион – Ювентус 0:1

Голмайстор: 0:1 Куадрадо (76)

Лион: Лопес, Рафаел, Янга-Мбива (82-Гезал), Н’Кулу, Диакабу, Морел, Морел, Дардер (64-Фери), Гоналон, Толисо, Лаказет (72-Корне), Фекир
Треньор: Бруно Женезио

Ювентус: Буфон, Евра, Бонучи, Бардзали, Сандро, Алвеш (83-Бенатия), Кедира (75-Стураро), Лемина, Пянич, Дибала (69-Куадрадо), Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Стадион: "Стад дьо Люмиер"
Съдия: Шимон Марчиняк (Полша)
Жълти картони: Рафаел, Дардер, Лаказет, Диакабу (Лион); Бонучи, Лемина (Ювентус)
Червен картон: Лемина 54’ (Ювентус)


<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/XKHiKPIdCDc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>