Борусия Дортмунд и Легия Варшава избухнаха на "Сигнал Идуна Парк" и подобриха головия рекорд в Шампионска лига, благодарение на шоуто, което спретнаха – 8:4. Седемте от попаденията паднаха само за едно полувреме.

Нещо повече – всички бяха реализирани до 32-ата минута на срещата, което отново е върхово постижение. За 16 минути игра пък бяха вкарани пет гола, пореден рекорд. В допълнение рурците имат 14 голмайстори в досегашните си пет двубоя в турнира – познайте и това какво...

В историята на най-силната клубна надпревара има много подобни мачове. Championat.com ни припомня най-резултатните сблъсъци:

Реал Мадрид – Малмьо 8:0

2015 г., групова фаза

Четири гола на Кристиано Роналдо, хеттрик на Бензема и попадение на Ковачич, който попада в стартовия състав само по празници. Това е и най-изразителната победа на Реал Мадрид в Шампионска лига, но след по-малко от месец Бенитес беше уволнен от треньорския пост.

Байер Леверкузен – Рома 4:4

2015 г, групова фаза

И отново от от груповата фаза на миналия сезон. Двата отбора изиграха фантастичен мач в Германия. Домакините набързо поведоха с 2:0 с голове на Чичарито, но в 54-ата минута резултатът вече беше 3:2 за Рома. Той набъбна на 4:2, но Байер не се предаде и стигна до равенството. След това "вълците" паднаха тежко с 1:6 от Барселона, докато "аспирините" се препънаха в БАТЕ Борисов и останаха 3-ти в групата.

Рома – Байерн 1:7

2014 г., групова фаза

Всичко за се обърка още от първата минута. Под непрестанните песни на претъпкания "Олимпико" римляните започнаха да допускат гол след гол. В действителност, домакините започнаха мача надъхано до 9-ата минута, когато Робен ги попари. Байерн традиционно не прощава и преодоля Де Санктис още шест пъти, за да нанесе дълга психическа травма на "вълците".

Манчестър Юнайтед – Рома 7:1

2007 г., 1/4-финал

Добър ден, с нас отново е Рома. Още след този мач започна да се говори за комплекса на италианците, наречен "Шампионска лига". След него римляните от време на време са разкъсвани от топ клубовете в турнира. Този двубой обаче изглежда много отдавна. За Юнайтед още играеха Евра, Роналдо, там бяха Гигс, Ван дер Сар, сър Алекс също. Де Роси още беше млад... Между другото, треньор на Рома бе Лучано Спалети.

Барселона – Байер Леверкузен 7:1

2012 г., 1/8-финал

Мачът можеше да бъде равностоен, ако не беше Лео Меси. Аржентинският гений наниза пет гола на "аспирините", нещо, което се случи за първи път в историята на Шампионска лига. При каталунците има още титуляри, които взеха участие в тази среща – Масчерано, Пике, Иниеста, Бускетс и, разбира се, Меси.

Динамо Загреб – Лион 1:7

2011 г., групова фаза

През този сезон те отново са съперници, но са далеч по-скромни в амбициите си. След края на груповата фаза през 2011 г. лично Мишел Платини трябваше да уверява, че срещата не е уговорена. Помните ли защо? Преди мачовете от последния кръг Лион имаше актив от пет точки, а Аякс осем. Директните двубои между двата отбора бяха завършили на два пъти по 0:0 и при равни точки, головата разлика щеше да определи кой да продължи напред. По този показател холандците също имаха сериозно предимство. 6:3 за Аякс, а Лион бе с 2:6. Все пак Лион навакса пасива и се класира за сметка на амстердамци...

Виляреал – Олборг 6:3

2008 г., групова фаза

Три гола от датчаните допусна младият тогава Диего Лопес, който след няколко години взе мястото на легендата Икер Касияс в Реал Мадрид. Един от головете за Виляреал отбеляза "стъкленият" Джузепе Роси, a първото полувреме завърши 2:2. След почивката Хосеба Йоренте заби хеттрик, разписа се и Робер Пирес. "Жълтата подводница" беше един от последните клубове в кариерата на французина. Това бяха години, в които още не беше модерно да играеш в САЩ или Китай.

Лион – Вердер 7:2

2005 г., 1/8-финал

Каква доминация! След загуба с 0:3 в Германия, Вердер хвърли всичко в атака и излезе с трима нападатели на реванша. Един от тях беше Мирослав Клозе. По това време Лион беше отличен отбор и разполагаше с играчи като Жуниньо. Абидал, Малуда, Вилтор. И още до 30-ата минута резултатът беше 3:0 за домакините. Този мач стана най-позорния в елиминациите на Шампионска лига в продължение на няколко години.

ПСЖ – Розенборг 7:2

2000 г., групова фаза

Помните ли времената, когато след груповата фаза, отборите попадаха във втора групова фаза? Този експеримент обаче не оживя. В тази среща ПСЖ изненада всички, защото Розенборг беше редовен участник в Шампионска лига, а французите не разполагаха с безкрайния си финансов ресурс. ПСЖ успя набързо да поведе с 3:0, после допусна два гола, но се взе в ръце и премаза съперника си. С две попадения се отчете Николас Анелка.

Монако – Депортиво Ла Коруня 8:3

2003 г., групова фаза

Този голов рекорд изглеждаше вечен преди снощния мач на "Сигнал Идуна Парк". Четири гола във вратата на Хосе Молина заби Дадо Пършо, а Диего Тристан беше точен на два пъти за испанците. Невероятното е, че след разгрома Ла Коруня не се разпадна и достигна до 1/2-финалите в Шампионска лига. Само Порто на Жозе Моуриньо спря испанците да от най-епичния реванш, който можете да си представите – финал с Монако.