Преди 12 месеца европейската футболна централа УЕФА прогнозира успешно кой ще спечели Шампионската лига, използвайки опростен алгоритъм в полза на бъдещия победител Реал Мадрид. Сега УЕФА прави нов опит, отчитайки факторите, които имат тежест в най-важната част от кампанията.

Спечели групата си

Десет от последните 11 носители на трофея неизменно са завършвали на първо място в своята група в шампионските си сезони. На пръв поглед това няма голямо значение, но очевидно дава инерция и самочувствие в елиминационната фаза. Изключението е Интер, който остава втори зад Барса през 2010 година, но след това минава точно през каталунците и грабва "ушатата".

Лоши новини за: ПСЖ, Бенфика, Манчестър Сити, Байерн Мюнхен, Байер Леверкузен, Реал Мадрид, Порто, Севиля

 

Минимизирай грешките 

Отборът с най-добрата защита в груповата фаза не е печелил турнира в този му формат, откакто той беше наложен през 2003 година. През този сезон Юве и Атлетико допуснаха само по две попадения. За сравнение през 2009 година защитата на Барса беше едва 18-а в класацията за най-здрави отбрани, но каталунците триумфираха с титлата през май. За отбелязване обаче е, че нито един шампион не е получавал повече от 8 гола в груповата фаза. 

Лоши новини за: Ювентус, Атлетико Мадрид, Борусия Дортмунд, Бенфика, Манчестър Сити и Реал Мадрид

 

Опитът е важен

Няма клуб, който да е стигнал до финала след първото си участие на елиминациите. През 2006 година най-близко беше Виляреал, но Хуан Роман Рикелме изпорти дузпа и Арсенал намери място в мача за трофея, загубен от Барселона с 1:2.

Лоши новини за: Лестър

 

Уроците на историята

21 различни клуба станаха европейски клубни шампиони в първите 42 кампании, а за последните 19 години новото име е само едно - Челси. Ако вече не си печелил "ушатата", по-добре забрави за нея...

Лоши новини за: Арсенал, Атлетико Мадрид, Лестър, Байер Леверкузен, Манчестър Сити, Монако, Наполи, ПСЖ и Севиля


 

Извод: Според това научно изследване на УЕФА, на 3-и юни в Кардиф красивият трофея ще бъде спечелен от... Барселона! 

Внимание: Каталунците ще трябва да се преборят с един малък детайл. Нито един от последните пет победители в Шампионската лига не е стартирал сезона като шампион в собствената си страна...