Италианският хегемон Ювентус докосва 1/4-финалите в Шампионска лига, след като победи с 2:0 като гост Порто  в първи мач от 1/8-финалите на турнира. Двата гола за "бианконерите" отбелязаха футболисти, които се появиха от резервната скамейка – Марко Пяца (74) и Дани Алвеш (76), а от 27-ата "драконите" останаха с човек по-малко заради червен картон на Алекс Телес.

В първите минути домакините се опитаха да наложат натиск, но "старата госпожа" бързо спря устрема им и започна повече да владее топката. В рамките на 60 секунди – между 26-ата и 27-ата минута, Алекс Телес беше изгонен за два жълти картона, след което Юве натисна.

На два пъти обаче Пауло Дибала пропусна да открие резултата, като при втория случай гредата се оказа пръв помощник на Икер Касияс. Между положенията легендата на Реал Мадрид се отличи със страхотна намеса след удар на Гонсало Игуаин.

Второто полувреме стартира с отменен гол на Дибала, а след това Порто игра много компактно, въпреки че беше с човек по-малко на терена и не се страхуваше да поглежда по-смело към Джанлуиджи Буфон. В 72-ата минута обаче португалците капитулираха след фрапантна грешка в защита, която позволи на резервата Марко Пяца да вкара първия си гол за Юве.

Секунди по-късно друг футболист, който се появи от пейката – Дани Алвеш, до голяма степен предреши изхода на сблъсъка, отбелязвайки втори гол за гостите. Така торинци взеха комфортна преднина преди реванша на Апенините, който ще се играе на 14 март.


В началните минути Юве прие играта в собствената си половина и в 5-ата Джорджо Киелини извърши нарушение срещу Андре Силва точно пред дъгата на наказателното поле. Зад топката застана Ясин Брахими, чийто удар мина над гредата.

После Порто продължи с настъпателната си игра в предни позиции и изстрел на Рубен Невес от движение не намери целта. Малко по-късно и Юве спечели фаул, но дистанцията беше твърде голяма и шутът на Пауло Дибала срещна построената от Икер Касияс стена.

Постепенно италианският хегемон взе инициативата и изстрел на Алекс Сандро излезе в аут. След малко повече от четвърт час игра Дибала и Гонсало Игуаин взаимодействаха великолепно помежду си, което изкара Ел Пипита на стрелкова позиция, но в последния момент той беше спрян.

В средата на полувремето Марио Манджукич беше изведен с диагонален пас в наказателното поле, но Касияс предвидливо излезе и успя да изпревари хърватина за части от секундата. По-късно Сами Кедира свали към Дибала, който засече мощно, но в аут.

В средата на полувремето Алекс Телес направи две бързи нарушения, за които получи жълти картони и остави "драконите" с човек по-малко на терена. Футболистите на Нуно Ешпирито Санто протестираха бурно срещу решението на германския съдия Феликс Брих, който остана непреклонен.

От последвалия фаул Юве изпълни заучено положение, след което страховитият удар на Хуан Куадрадо профуча на сантиметри от далечния стълб. В 33-ата минута Миралем Пянич пробва далечен изстрел, който Касияс улови. По-късно Кедира засече с глава подаване на Сандро, но и неговият мерник изневери.

6 минути преди края на полувремето дойде най-чистото положение в мача. Игуаин засече, получи се рикошет, но Касияс с блестяща намеса изби. В продължението на първата част Порто отново оцеля, след като мощен шут на Дибала се отби в лявата греда.

Секунди след подновяването на играта младият аржентинец най-накрая успя да вкара гол, но той не беше зачетен заради засада. В 48-ата минута Порто създаде най-опасното си положение до момента. При продължителна атака Мигел Лаюн центрира на далечната греда и Ектор Ерера стреля с глава, но покрай целта. Юве отговори с тежък изстрел на Дибала, но Касияс отново внимаваше и спаси.

След час игра бомбен удар на Кедира за пореден път не намери очертанията. Малко по-късно фалцов шут в далечния ъгъл на Игуаин отново беше неточен. Така се стигна до 72-ата минута, когато фрапантна грешка позволи на Пяца да открие резултата. Дибала опита подаване, Лаюн пресече пътя на топката, но буквално я подари на младия хърватин, който с нисък удар матира Касияс за 1:0! 

120 секунди по-късно Юве сложи точка на спора. Сандро с великолепно подаване с десния крак намери току-що появилият се на терена Дани Алвеш, който овладя на гърди и със свиреп удар удвои преднината на италианския колос! В 78-ата минута гостите пропуснаха шанс тотално да убият интригата, след като ударът на Пяца срещна гредата.

До края Кедира не вкара като по чудо, нов гол не падна и "старата госпожа" е с единия крак на 1/4-финалите в Шампионска лига.


Порто – Ювентус 0:2

Голмайстори: 0:1 Пяца (72), 0:2 Алвеш (74)

Порто: Касияс, Телес, Меркано, Фелипе, М. Перейра, Д. Перейра, Ерера, Невес (61-Корона), Брахими (73-Жота), Соарес, Силва (30-Лаюн)
Треньор: Нуно Ешпирито Санто

Ювентус: Буфон, Сандро, Киелини, Бардзали, Лихтщайнер (73-Алвеш), Кедира, Пянич, Куадрадо (67-Пяца), Дибала (85-Маркизио), Манджукич, Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Стадион: "Ещадио до Драгао"
Съдия: Феликс Брих (Германия)
Жълти картони: Телес, Перейра, Ерера (Порто); Лихтщайнер (Ювентус)
Червен картон: Телес 27’ (Порто) 

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAroundJFans%2Fvideos%2F1281079151980017%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>